Od raznih informacija o zdravoj prehrani i koliko je važna za zdravlje, ponekad je teško napraviti prvi korak i jednostavno započeti novi režim. Evo kako započeti sa zdravijom prehranom u nekoliko koraka
Nauk o zdravlju Sebastiana Kneippa obuhvaća pet temeljnih područja: vodu, prehranu, bilje, životnu ravontežu i kretanje. Njegov zdravstveni priručnik u izdanju Mozaik knjige nudi brojne načine primjene Kneippovih načela u svakodnevici, među kojima se nalazi i naputak o zdravoj prehrani.
Za načelo hrane Kneipp se drži izreke da smo ono što jedemo. Misli da naše tijelo neprestano treba hranjive tvari kako bi održalo strukturu tkiva i tjelesne funkcije. Za to mu je potrebna umjerena, raznolika prehrana, a prednost treba dati namirnicama biljnoga podrijetla.
Konzumiranje više manjih porcija dnevno čuva probavni trakt i sprječava napadaje gladi. Tako bi trebalo jesti hranu prema ponudi u određenom godišnjem dobu. Među sezonske namirnice u proljeće spadaju salate, špinat, grbica, jagode, samoniklo i vrtno bilje.
Ljeti se na meniju često trebaju naći krastavci, tikvice, rajčice, paprika, razno bobičasto i ostalo voće. U jesen je dobrodošao krumpir, orašasto voće, jabuke, grožđe, kupus i brokula, a zimi nam preostaju ukiseljene namirnice, razne vrste kupusnjača, kiseli kupus, poriluk, crveni luk, kozlac i rotkvice. Sve to možete raspodijeliti bez kupovine namirnica koje su uvezene iz drugih zemalja u dobu godine kojem ne pripadaju tako što ćete ih kvalitetno spremiti u sezoni i imati na raspolaganju veći dio godine.
Jedan od Kneippovih savjeta kako se jednostavno držati zdrave prehrane jest da, primjerice, pet puta dnevno treba konzumirati voće i povrće, a u to uključiti i koru jer sadrži mnogo balastnih tvari.
Umjereno, ali redovito treba konzumirati mlijeko i mliječne proizvode, a svježi kravlji sirevi dobar su izvor bjelančevina. Dva do tri puta tjedno na meniju se treba naći meso, a jaja čak dva na dan. Masnoće, pak, treba štedljivo upotrebljavati, s time da prednost imaju one biljnoga porijekla.
Šećer, slastice, alkohol, kava i slične namirnice većinom nemaju nikakvih hranjivih vrijednosti, ali uživanje u njima s mjerom i samo u posebnim prilikama može pridonijeti osjećaju užitka i životnoj radosti.
Pri pripremi ovih namirnica i svakodnevnom kuhanju treba pripaziti na nekoliko važnih pravila
- Pijte mnogo tekućine.
- Manje solite hranu, a češće je začinite svježim začinskim biljem i kuhinjskim začinima. Oni će ujedno i potaknuti probavu, kao naprimjer anis ili komorač.
- Pripremajte namirnice na način koji čuva njihovu hranjivu vrijednost: kuhanjem na pari, pripremom na roštilju, kuhanjem u vodi ili al dente. Izbjegavajte dugotrajno održavanje hrane toplom i višekratno zagrijavanje.
- Nikako ne konzumirajte pokvarene namirnice.
- Pri kupnji pripazite na umjetne dodatke proizvodima jesu li dobiveni održivom proizvodnjom u ekološki prihvatljivim uvjetima.