SAVRŠEN SKLAD OKUSA

Kako pripremiti jestivo proljetno cvijeće?

11.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Za sve one koji vole eksperimentirati u kuhinji i probati nešto novo, jestivo cvijeće moglo bi biti pun pogodak. Saznajte kako pripremiti dragoljub, bučin cvijet i ostalo jestivo cvijeće

Cvijeće može dati jedinstvenu boju i okus bilo kojem obroku, a kako kaže Jerry Traunfeld, autor knjige 'Stop and Eat the Roses', u njegovu restoranu Poppy u Sydneyju jestivo cvijeće gotovo je neizostavna namirnica.

Azurno plavo cvijeće kadulje u sebi nosi aromu lišća, ali je znatno mekše, slađe i savršeno je za posipanje preko graška. Jarko narančasti dragoljub ima paprenasti okus te se odlično slaže s bilo kojom salatom. 'Moja kuhinja prepuna je ukusnih i nježnih cvjetova: ružičasti vrhovi sikavice, ukrasni kelj, jestivi ukrasi poput ljubičica i lavande daju doista poseban okus i izgled svakom obroku', kaže Jerry Traunfeld, a prenosi eatingwell.com

Međutim, treba imati umu da nije sve cvijeće jestivo, a neko je čak otrovno. Zbog toga je iznimno važno dobro se informirati prije negoli uvedete cvijeće u svoju kuhinju. Isto tako, za pripremanje hrane se ne preporučuje cvijeće iz cvjećarnica jer je tretirano pesticidima.

Posipanje. Salate pospite cvjetovima dragoljuba, boražom, nevenom te monardom, odnosno indijskom koprivom, kako biste dobili sasvim nov okus.

Kuhanje. Cvjetovi komorača dodaju predivan okus anisa kada se peku na žaru sa ribom ili svinjetinom. Osim toga, možete probati i u pire krumpir dodati prstohvat nasjeckanih pupoljaka lavande.

Zaslađivanje. Ruže, ljubičice i maćuhice možete pomiješati s jednakim udjelima šećera i vode kako biste dobili divan sirup za sorbet ili druga desertna pića.