Riječ je o slastici koja se priprema od davnina, a poznat je i pod nazivom 'ženske mušice'. Damen kapric je jedan od onih brzih, jeftinijih varijanti torti i uglavnom od sastojaka koje svi uvijek imamo u kući. Naša voditeljica na Instagramu je ovaj put podijelila svoj način pripreme
'Sjećate li se tog bakinog kolača s ribizlom? E pa dok dočekamo ribizle, evo jedna 'požarna' varijanta', kaže Karmela Vukov Colić prije recepta za tortu bogatog ukusa.
Način pripreme:
Pomiješajte 250 grama glatkog brašna, 1/2 praška za pecivo, 1 vanilin šećer, ribanu limunovu koricu i 100 grama šećera. Ubacite još i 2 jaja i 1, 5 dl vrhnja. Naribajte na sve 125 grama hladnog maslaca pa brzo umijesite tijesto. Kalup (22 cm) prekrijte papirom, po njemu natisnite tijesto, malo nabockajte vilicom i pecite na 180 stupnjeva 20 minuta.
Posebno na vatri zagrijte 5 punih žlica džema (jagoda, malina...) i još 1/2 šalice smrznutih malina i 2 žl šećera. Kratko prokuhajte pa prelijte po pečenom kolaču. Smanjite pećnicu na 150 stupnjeva i vratite kolač unutra na tih 5-6 minuta dok radite šaum. 5 bjelanjaka tucite s 1 žličicom limunova soka pa dodajte, jednu po jednu, 10 ravnih žlica šećera. Tucite dok ne postane sjajno i čvrsto. Odvojite 1/2 šalice, pomiješajte s 2 žlice džema i lagano umiješajte u šaum lopaticom. Špricom za ukrašavanje kolača našpricajte šaum po torti i vratite na 10 minuta u pećnicu.