Karmela Vukov Colić, nekadašnja HRT-ova TV voditeljica, velika je zaljubljenica u kulinarstvo te svoje brojne pratitelje na društvenim mrežama uvijek iznova iznenadi kakvim zanimljivim receptom
Karmela, koja se u posljednje vrijeme posvetila kuhanju, ali i izdavanju svoje prve kuharice, rado svoje recepte podijeli i sa svojim obožavateljima koji često prate i njezin blog Ciao Karmela.
Sad je došao na red i na ukusnu valentinovsku tortu koja će zasigurno razvesliti ljubitelje slatkih zalogaja baš na današnji dan kad se obilježava Dan zaljubljenih.
Evo kako se priprema njezina torta:
Crvena torta za one koje volite:
Biskvit:
2 jaja
4 žlice šećera
5 žlica brašna
Mousse:
400 g jagoda
100 g malina
4 žutanjka
½ šalice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica likera od višanja – po želji
1 šalica mlijeka
1 1/2 želatina fix
500 ml slatkog vrhnja za šlag
Preljev:
1 žlica želatine u prahu
2 žlice šećera u prahu
1 žlica likera od višanja – po želji
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C.
Namastite i lagano pobrašnite kalup za tortu (26 cm).
Jaja tucite sa šećerom da posvijetle i zapjene se pa žlicom umiješajte prosijano brašno. Tijesto rasporedite po kalupu i pecite 10 – 15 minuta. Ohladite.
Pripremite mousse.
Jagode i maline pospite vanilin šećerom pa prokuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Kad voće omekša, usitnite ga štapnim mikserom ili u blenderu. Odvojite 1 šalicu za preljev.
Žutanjke tucite sa šećerom 5 minuta na najjačoj brzini.
Mlijeko stavite na vatru pa kad zavrije, lagano ga, malo po malo, dodajte žutanjcima ne prestajući miješati.
Sve vratite na laganu vatru (ili nad posudu s vrućom vodom – ako ste sigurniji u kuhanje na pari) i miješajte drvenom žlicom dok se krema ne počne gustiti. Da je krema gotova, znat ćete kad ostane vidljiv trag ako prstom prođete po stražnjoj strani kuhače.
Maknite s vatre, umiješajte usitnjeno voće (sve osim one 1 šalice koju ste odvojili za preljev!).
Širu posudu napunite ledenom vodom da dosiže do pola posude s kremom, uronite posudu i miješajte da se krema ohladi.
Vrhnje tucite u šlag. Dodajte želatinu i ohlađenu kremu.
Sve ulijte u kalup za torte (s ispečenim tijestom na dnu). Ohladite u hladnjaku barem 5 sati.
Kad se mousse stisnuo, napravite preljev.
Želatinu prelijte s 2 – 3 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Dodajte još 2 žlice vode i stavite u mikrovalnu na 30 – 45 sekundi (ili nad vatru) da se želatina otopi. Promiješajte i ostavite 1 – 2 min da se prohladi.
Preostalom voću dodajte liker, šećer u prahu i želatinu. Promiješajte i prelijte po torti. Ohladite preko noći.
I dobar tek!