ČISTA LJUBAV NA TANJURU

Jede vam se nešto slatko? Isprobajte valentinovsku tortu Karmele Vukov Colić

14.02.2021 u 13:39

Bionic
Reading

Karmela Vukov Colić, nekadašnja HRT-ova TV voditeljica, velika je zaljubljenica u kulinarstvo te svoje brojne pratitelje na društvenim mrežama uvijek iznova iznenadi kakvim zanimljivim receptom

Karmela, koja se u posljednje vrijeme posvetila kuhanju, ali i izdavanju svoje prve kuharice, rado svoje recepte podijeli i sa svojim obožavateljima koji često prate i njezin blog Ciao Karmela.

Sad je došao na red i na ukusnu valentinovsku tortu koja će zasigurno razvesliti ljubitelje slatkih zalogaja baš na današnji dan kad se obilježava Dan zaljubljenih.

Evo kako se priprema njezina torta:

Crvena torta za one koje volite. Čista ljubav na tanjuru Biskvit: 2 jaja 4 žlice šećera 5 žlica brašna Mousse: 400 g...

Objavljuje Karmela Vukov ColićPetak, 12. veljače 2021.

Crvena torta za one koje volite:

Biskvit:

2 jaja

4 žlice šećera

5 žlica brašna

Mousse:

400 g jagoda

100 g malina

4 žutanjka

½ šalice šećera

1 vanilin šećer

1 žlica likera od višanja – po želji

1 šalica mlijeka

1 1/2 želatina fix

  • +5
Karmela Vukov Colić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

500 ml slatkog vrhnja za šlag

Preljev:

1 žlica želatine u prahu

2 žlice šećera u prahu

1 žlica likera od višanja – po želji

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C.

Namastite i lagano pobrašnite kalup za tortu (26 cm).

Jaja tucite sa šećerom da posvijetle i zapjene se pa žlicom umiješajte prosijano brašno. Tijesto rasporedite po kalupu i pecite 10 – 15 minuta. Ohladite.

Pripremite mousse.

Jagode i maline pospite vanilin šećerom pa prokuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Kad voće omekša, usitnite ga štapnim mikserom ili u blenderu. Odvojite 1 šalicu za preljev.

Žutanjke tucite sa šećerom 5 minuta na najjačoj brzini.

Mlijeko stavite na vatru pa kad zavrije, lagano ga, malo po malo, dodajte žutanjcima ne prestajući miješati.

Sve vratite na laganu vatru (ili nad posudu s vrućom vodom – ako ste sigurniji u kuhanje na pari) i miješajte drvenom žlicom dok se krema ne počne gustiti. Da je krema gotova, znat ćete kad ostane vidljiv trag ako prstom prođete po stražnjoj strani kuhače.

Maknite s vatre, umiješajte usitnjeno voće (sve osim one 1 šalice koju ste odvojili za preljev!).

Širu posudu napunite ledenom vodom da dosiže do pola posude s kremom, uronite posudu i miješajte da se krema ohladi.

Vrhnje tucite u šlag. Dodajte želatinu i ohlađenu kremu.

Sve ulijte u kalup za torte (s ispečenim tijestom na dnu). Ohladite u hladnjaku barem 5 sati.

Kad se mousse stisnuo, napravite preljev.

Želatinu prelijte s 2 – 3 žlice hladne vode i ostavite da nabubri. Dodajte još 2 žlice vode i stavite u mikrovalnu na 30 – 45 sekundi (ili nad vatru) da se želatina otopi. Promiješajte i ostavite 1 – 2 min da se prohladi.

Preostalom voću dodajte liker, šećer u prahu i želatinu. Promiješajte i prelijte po torti. Ohladite preko noći.

I dobar tek!