Na svakom četvornom centimetru plastične ladice za salatu nastanilo se oko osam tisuća mikroorganizama! Stručnjaci kažu – 750 puta više nego što bismo smatrali bezopasnim
Pogled na ispunjeni frižider može grijati dušu i veseliti srce (i želudac), ali u trenucima ugode ne treba smetnuti s uma i ono što ne vidimo: a to je mnogobrojna zajednica raznolikih bakterija. U težim slučajevima, tu se možda skrivaju i doista opasni nametnici kao što je salmonela ili listeria. Test proveden u trideset nasumice odabranih hladnjaka pokazuje da su njihove ladice za salatu nakupile prosječnih 7.850 bakterija po četvornom centimetru. Najproblematičniji primjerci imali su i fantastičnih 130.000 mikroorganizama po četvornom centimetru.
Europski standardi hranu smatraju zdravom ako po četvornom centimetru ne sadrži više od 10 mikroorganizama.
Ove rezultate prikupio je engleski istraživač Paul McDonnell, a prenosi ih AOL. 'Svrha i smisao hladnjaka je da štiti hranu i smanjuje mogućnost da dođe u dodir s bakterijama. Zato rezultati istraživanja, koji pokazuju upravo obrnuto, doista mogu zabrinuti', kaže.
Hladnjaci su posebno važni u toplijim klimama koji pogoduju razvoju bakterija – pa su hladnjaci zaštićena mjesta.
'Ali samo ako je svježina frižidera nadopunjena redovnim čišćenjem', upozorava McDonnell: 'Kad se bakterija nastani u hladnjaku i mi je ne uklonimo, ona će se razmnožiti. Pravilan postupak je da uklonimo svu hranu iz hladnjaka, pažljivo operemo police. Tu se nekako dogodi da su vlasnici lijeni izvući i posebno pažljivo oprati ladicu za salatu i tako nastaje problem.'
Posljedice nisu zanemarive: ako zanemarimo higijenu hladnjaka, u njemu se mogu razviti i opasne bakterije kao što je E.coli.
Proizvođači hladnjaka u posljednje vrijeme nude tržištu modele koji su opremljeni filtrima protiv mikroorganizama i drugim zaštitnim sredstvima koja sprečavaju razvoj bakterija. Ipak, ni oni ne mogu potpuno ukinuti potrebu za čišćenjem. Bez spužvice i odgovarajućeg sredstva za dezinfekciju, vaš hladnjak jednostavno ne može obavljati ono zbog čega ste ga kupili – čuvati hranu.