KORISNI SAVJETI

Jeste li spremni za sezonu grijanja? Evo kako ćete detaljno očistiti radijatore

23.10.2024 u 14:40

Bionic
Reading

Kad ste zadnji put očistili radijatore? Nije nepoznato to da prašina koja se nakuplja u njima zadržava toplinu, što u konačnici znači da ćete morati više potrošiti na zagrijavanje prostorija

Sezona grijanja samo što nije tu, no stručnjaci podsjećaju da je vrlo bitno temeljito očistiti radijatore jer su oni nevjerojatni sakupljači prašine.

Zato je potrebno obavezno redovito usisavanje radijatora jer će to pomoći ne samo u zaštiti od alergija, nego i da vam grijanje uvijek radi na optimalnoj razini.

Ako ste vi ili vaši ukućani alergični, čišćenje radijatora će biti od velike pomoći. Naime oni izazivaju strujanje zraka, odnosno podižu čestice prljavštine i prašine u zrak, a one mogu završiti u dišnim putevima ili očima.

Hrvat s Harvarda otkriva sve što trebate znati o melatoninu - hormonu spavanja Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Vanjske površine rebrastih, pločastih i cijevnih radijatora treba održavati blagim sredstvima, onima koja neće oštetiti njihovu površinu. Ako imate radijatore izrađene od posebnih materijala, oni ponekad zahtijevaju specijalna sredstva za održavanje pa se držite uputa.

Evo kako izvesti čišćenje radijatora

Prvi korak u čišćenju radijatora je, naravno, usisavanje, kojim ćete očistiti prašinu s, oko i ispod njega, a ako imate posebne nastavke, možete pokušati usisati i dublje dijelove.

Dobra ideja je i uzeti specijalne četke s uskim nastavkom koji možete gurnuti direktno u radijator ili iza njega kako biste maknuli prašinu.

Većina današnjih usisivača ima i poseban dodatak za radijatore. Nakon što uklonite prašinu, dostupni dio obrišite vodom i nekim svenamjenskim sredstvom za čišćenje, ali izbjegavajte korištenje spužvica s grubom površinom jer bi to moglo oštetiti lak.

Za teško dostupne dijelove isprobajte i ovaj način: uzmite dugački štap i na vrh stavite krpu koju ćete dobro pričvrstiti te zatim gurajte po stražnjem dijelu radijatora. Ponavljajte to na svakom dijelu sve dok ne uklonite većinu (ako ne i svu) prašinu.

Savjet za kraj: prašinu možete ukloniti i iznutra i sa stražnje strane radijatora uz pomoć sušila za kosu. Dakle samo usmjerite fen na utore na vrhu i uključite. Ostaci prašine na taj će se način spustiti dolje, izvan radijatora, no prije nego što krenete u akciju - obavezno zaštitite pod.