POPULARNE NIJANSE

Koje su boje apsolutni hit u uređenju doma?

17.01.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Početak nove godine odlično je vrijeme da u svoj dom unesete malo boje te ga tako osvježite i podignete svoje raspoloženje. Prema riječima stručnjaka, ovogodišnji apsolutni hit među bojama za uređenje interijera je plava i sve njezine nijanse

Mnogi dizajneri interijera i tvrtke izdvojili su neku od nijansi plave boje kao apsolutni trend za uređenje doma 2013. godine. I dok je po nekima broj jedan indigo boja, drugi su se 'zakačili' za monaco plavu, nijansu između kraljevski i mornarski plave.

Nijanse plave variraju od onih energičnih pa sve do umirujućih, piše Huffington Post, a odlično se slažu s velikim dijelom ostalih boja, teksturama i stilova uređenja. Rustikalni detalji u domu odlično idu s indigo plavom, pa tako kanadski dizajner Windsor Shaw predlaže zanimljivu kombinaciju svilenih indigo zavjesa sa sagom u boji jute. Elegantne dekorativne posudice i srebrni pribor u kombinaciji s plavom bojom pretvaraju dom u doista moderan prostor.

Kombinacija plave i bijele boje nudi doista različite mogućnosti. Sara Peterson, urednica magazina HGTV, kaže: 'Meke plavo-sive nijanse u spavaćim sobama doista izgledaju sjajno, posebice u kombinaciji s bijelom posteljinom i tamnim drvenim namještajem. Svijetloplava dobro pristaje na kuhinjskim ormarićima u kombinaciji s bijelom bojom. U dječjim sobama efektno izgleda kobaltno plava kombinirana s bijelim oslikanim namještajem, a posebno se dobro ističe u kombinaciji s bojom fuksije ili limeta zelene.'

Indigo plava ili pak plava u boji tinte često se nalazi na različitim materijalima, a dobro se slaže s različitim stilovima uređenja interijera. Te nijanse plave neutralnije su od crne boje, a dobra su i sofisticirana suprotnost jarkim i pastelnim bojama.

Mornarski plava ili pak boja borovnice dolaze u obzir s nijansom monaco plave, a za razigraniji izgled treba ih kombinirati s bojom nektarine, grašak zelenom, ljubičastom, crvenom poput maka ili pak limunski žutom.

Tirkizna boja, koja je 2012. godine bila apsolutni hit, ostaje vrlo popularna i ove godine. Iako jaka, tirkizna boja je divna i odlično izgleda u kombinaciji s modernim namještajem.

Prema riječima stručnjaka iz tvrtke Pantone, boje koje će biti apsolutni hit ove godine u uređenju interijera su tamnoplava, monaco plava, limunski žuta, boja smaragda, ljubičasta u nijansi afričke ljubičice, žad zelena, boja nektarine, prljavoroza, nježna zelena te jarkocrvena.