MODNA POSLASTICA

Koje su nove nade modnog svijeta?

14.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Svake godine modni svijet postaje bogatiji za još poneko dizajnersko ime. Međutim, dok bi rijetko tko odolio skupocjenim krpicama kakve nude Chloe, Lanvin, Chanel ili pak Dior, modni znalci odlične krpice pronalaze i kod sasvim novih dizajnerskih imena. Donosimo vam listu najprestižnijih i najzanimljivijih dizajnerskih imena koja su se uspjela ove godine probiti na modnoj sceni

Barbara Casasola
Ova brazilska dizajnerica nudi doista zanimljiv spoj mladenačke lepršavosti i luksuza. Prije nego što je predstavila svoje samostalne kreacije, Barbara Casasola radila je pod stručnom palicom Roberta Cavallija i Gabriele Griess kako za Chloe, tako i za i Lanvin. Međutim, 2012. je bila godina u kojoj se Barbara otisnula u solo vode, predstavila svoje prve samostalne kreacije. Iako se na pistama pojavila u tek dvije sezone, u samo godinu dana dobila je međunarodnu nagradu za mlade dizajnere 'Who Is On Next', nagradu Milano Unica te nagradu talijanskog Voguea. Rečeno kratko i jasno, Barbara Casasola nudi večernje haljine stvorene za sve oblike izlazaka, piše Refinery29.com

Clover Canyon
Otkako se ove godine predstavio na njujorškom tjednu mode, Clover Canyon izazvao je pravu pomutnju u svijetu mode te ubrzo postao i više nego prepoznatljiv. Ovaj američki brand nudi doista šarolike modele, koherentnu viziju i energetski pristup ljetu. Kombinacije kratkih hlačica i suknjica sa sakoom posebno su začinjene šarenim printom i uzorcima.

Dion Lee
U posljednjih pet godina australski tjedan mode prerastao je iz događaja koji okuplja kolektiv praktičnih dizajnera u modni događaj iz kojega drugi crpe inspiraciju. U tri godine, koliko postoji, Dion Lee je jedan od najstarijih australskih dizajnerskih brandova, a ove godine napravio je prvi ozbiljan trag izvan Australije svojim strukturiranim klasicizmom koji se spaja sa znanstvenom fantastikom. Osim vrlo hvaljene kolekcije te osvajanja međunarodne nagrade Woolmark, ovaj dizajner privukao je i popriličnu pažnju na sebe zahvaljujući brojnim celebovima koji vole nositi njegove kreacije. Dion Lee tako nerijetko nosi rođena australka Miranda Kerr, zatim Charlize Theron, Rooney Mara te Lindsay Lohan.

Jonathan Simkhai
Gotovo je nemoguće spominjati nove mlade dizajnerske nade koje su ove godine doista učinile traga u modnome svijetu, a ne spomenuti Jonathana Simkhaija. Prije dvije godine zadivio je svojom prvom kolekcijom, a sada je već postao dizajner za čiji se šou traži ulaznica više. Sa svojim odjevnim komadima koji se doista lako mogu prilagoditi svakoj prilici, Simkhai je mnogima zapeo za oko, no u tome zaslugu ima i slavna Gwen Stefani koja često nosi njegove kreacije.

Ostwald Helgason
Iza ovoga imena krije se njemačko-islandski dizajnerski dvojac koji se ove godine po prvi puta predstavio na njujorškom tjednu mode, a te vrlo brzo nakon debija munjevito početo penjati na ljestvici omiljenih dizajnera. Odjeća genijalnih silueta nerijetko podsjeća na kakve likove iz crtanih filmova osvojila je brojne modoljupce, a Woman's Wear Daily čak ga je i stavio na samu naslovnicu, što je san brojnih dizajnera.

Creatures Of The Wind
Ovaj modni dvojac već dulje vremena nalazi se među omiljenim dizajnerima, no zahvaljujući doista očaravajućoj kolekciji predstavljenoj ove godine u New Yorku, Creatures Of The Wind, dobio je svoje mjesto na ljestvici mladih dizajnera koji su ove godine odradili doista odličan posao. Njihova najnovija kolekcija obiluje senzibilitetom te pravo svježinom. Boemska odjeća vedrih boja obogaćena pomalo muškim krojevima, posebice sakoima, rijetko koga je ove godine ostavila ravnodušnim.

Sally LaPointe
Početkom 2011. godine Sally LaPointe postala je poznato ime u modnome svijetu zahvaljujući ni više ni manje nego Lady Gagi koja je njezinu dramatičnu haljinu odjenula za gostovanje u šouu Oprah Winfrey. Godinu dana kasnije, Sally LaPointe se odmaknula od nadimka 'dizajnerica Lady Gage' te se ova 27-godišnjakinja predstavila kao doista ozbiljna i zrela dizajnerica koja je čak i kupce iz Bergdorf prikovala uz prvi red. Predstavivši zanimljive krojeve u kojima se izmjenjuje minimalizam s predimenzioniranim krojevima, neutralnih boja te zanimljivih, ali i nadasve ženstvenih krojeva, LaPointe izgled kao ime koje će dugo vremena ostati prisutno u modnome svijetu.

Simone Rocha
Nakon sezone na kojoj se predstavio u sklopu londonske platforme Fashion East, Simone Rocha dizajnirao je i kolekciju za TopShop koja je bila toliko uspješna da se u tren oka rasprodala, pa tako i ne čudi da mnogi nisu mogli dočekati njegovu kolekciju predstavljenu na London Fashion Weeku, a nakon što je nominiran za nagradu British Fashion Award for Emerging Talent, to iščekivanje je postalo gotovo eklektično. Njegove kreacije ukratko bi se mogle opisati kao odjeća za tehno kućanice koje se spremaju za izlazak, a namijenjene su onima koji se doista žele istaknuti u gomili.

Tanya Taylor
Iako je ova dizajnerica jedno od najnovijih i najsvježijih imena na ovoj listi, Tanya Taylor vrlo brzo je uspjela utabati svoj prepoznatljiv put u njujorškoj modnoj džungli. Ženstven i razigran stil ono je što Tanya nudi, posebno začinjeno cvjetnim printom i A-krojem. Njezin friški ulet na modnu scenu za oko je zapeo i Vanity Fairu, The Cutu te Woman's Wear Dailyju, a tko bi uostalom odolio urbanoj modi osvježenom pravom dozom romantike?

Wes Gordon
Iako je već predstavio šest kolekcija, za Wesa Gordona modni svijet počeo je mariti tek ove godine. Zahvaljujući kreacijama namijenjenim dnevnim izlascima, no s pravom dozom glamura, Gordon je dobio nagradu Fashion Group International's Rising Star Award, imenovan je najblistavijom novom dizajnerskom mladom nadom, a nakon toga se borio i za prestižnu nagradom Vogue Fashion Fund. Iako je nije osvojio, ta nominacija mu je dala dovoljno medijske pažnje te potaknula zanimanje celebova za njega. Njegove kreacije crvenim tepihom prošetale su i Rita Ora i Ashley Greene.