Izbjegavate li jaja jer je žumanjak štetan zbog kolesterola ili ne jedete kruh zbog ugljikohidrata? Novija istraživanja pokazuju da su neke namirnice ipak dobre za naše tijelo i ne treba ih izbjegavati
Huffington Post donosi listu namirnica koje ne predstavljaju stvarnu prijetnju za naše zdravlje, a već dulje vrijeme su ipak na listi nepoželjnih:
Jaja
Zbog kolesterola koji se nalazi u žumanjku jaja nisu bila na listi najpoželjnijih namirnica, posebno za osobe koje imaju problema sa srcem.
Jedna je studija pokazala da je, primjerice, pametno pojesti omlet za doručak zbog zasitnosti, pa manje jedemo poslije. Žumanjak sadrži lutein i zeaksantin koji su u istraživanjima povezani s boljim vidom.
Govedina
Ova vrsta mesa povezuje se sa zasićenim mastima i kolesterolom, pa se obično preporučuje izbjegavati ako imate probleme sa srcem.
Čisto meso govedine ne sadrži toliko masnoće, a ima proteina i željeza. Možete odabrati dijelove mesa koji nemaju masnoću i pripremati ih na najrazličitije načine ili čak iskoristiti za domaću juhicu.
Čokolada
Često se spominje kao glavni krivac za višak kilograma jer ima puno masnoća i šećera.
No, tamna čokolada ima flavanole, odnosno antioksidanse koji koriste kardiovaskularnom sustavu. Nedavna istraživanja u Švicarskoj pokazala su da možete umanjiti stres, odnosno razinu kortizola, ako svakodnevno jedete manju količinu tamne čokolade dva tjedna.
Krumpir
Krumpir ima visoki glikemijski indeks. Takve namirnice izazivaju nagli rast šećera u krvi i inzulina, a to može stvarati probleme osobama s dijabetesom.
Ipak, ako ne jedete samo krumpir, već ga kombinirate s ostalom hranom, glikemijski indeks nije važan. Krumpir je inače bogat kalijem i vitaminom C, a glikemijski indeks bit će niži ako mu dodate malo maslinovog ulja koje će usporiti apsorpciju ugljikohidrata.
Kava
Oduvijek glasi kao nezdrava navika koja donosi više štete nego koristi i stvara ovisnost.
Studije pokazuju da sastojci u kavi pomažu protiv demencije, dijabetesa i raka jetre. Spominje se da najbolji efekt ima ako se dnevno popije dvije do najviše četiri šalice odnosno do 220 grama kave. Ipak, stručnjaci upozoravaju da kava ne odgovara svima i treba slušati svoje tijelo. Najveća upozorenja dobiju trudnice jer je kofein štetan za plod te nikako ne bi smjele piti više od dvije šalice kave dnevno.
Orašasti plodovi
Ljudi ih izbjegavaju jer su prepuni masnoća.
Istina je da su orašasti plodovi prepuni masnoća, ali te su masti nezasićene. Zato orašasti plodovi i kikiriki imaju puno hranjivih vrijednosti, ovisno o kojem se radi. Pistacije su, na primjer, bogate već spomenutim luteinom i zeaksantinom koji su bitni za dobar vid. Bademi imaju puno vitamina E, a orasi omega-3 kiseline.
Kruh
Još jedan poznati krivac kad je višak kilograma u pitanju. Kažu da je loš izbor jer sadrži ugljikohidrate.
Kruh je loš samo ako ga jedete previše, posebno ako nije napravljen od cjelovitih žitarica. Prema naputku jednog američkog društva za dijetetiku, treba težiti kruhu upravo od cjelovitih žitarica, a studija Archives of Internal Medicine pokazala je da ljudi koji se tako hrane dulje žive.
Kukuruz
Kukuruz je povrće, ali ga optužuju da nije dovoljno hranjiv. No dobro ga je jesti jer ima puno vlakana. I naravno, poput većine žutog i zelenog povrća, ima dovoljno luteina i zeaksantina.