SVE SE VRTI OKO DRVETA

Koji su novi trendovi u uređenju doma

22.04.2015 u 12:32

  • +15

Trendovi sa Sajma namještaja u Milanu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Salone del Mobile Milano, Saverio Lombardi Vallauri

Bionic
Reading

Na najprestižnijem svjetskom sajmu namještaja Salone del Mobile koji se svake godine održava u Milanu prikazani su najnoviji trendovi u uređenju doma. Inspiraciju za nove trendove dizajneri su potražili posvuda, u umjetnosti, ljudima, putovanjima, a ovogodišnje odredište najpoznatijih svjetskih dizajnera bio je Miami, ali i sjeverna Europa, poznata po efektnom minimalizmu i pastelnim tonovima te Afrika u etno izričaju

'Zanimljivost najnovijih trendova je ta što nije težnja priču ispričati do kraja, kako kroz finalni proizvod tako i kroz prostor. Elementi namještaja mogu se transformirati, oblikovno i funkcionalno, pa tako i prostor postaje dinamičan i promjenjiv, ovisno o potrebama i raspoloženjima njegovih korisnika. Nasuprot tome, postavlja se trend čvrsto i jasno definiranih elemenata u prostoru za sve one koji vole konkretne i dovršene prostore', kaže Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh s www.interijerNET.hr-a koja svake godine posjećuje ovaj prestižni sajam namještaja koji postavlja nove trendove u uređenju doma.

Biljke kao sastavni dio interijera

Kao i prijašnjih godina, naglasak je na prirodnim ugođajima u prostoru koji su u milanskim showroomovima postignuti prvenstveno postavljanjem biljaka većeg formata koje formiraju unutarnje vrtove. 'Zona takvog vrta može biti integrirana ili odvojena staklom od ostatka prostora. U manjim prostorima se mogu postaviti pojedinačne biljke ili samo jedna, ali obavezno X(X)L dimenzije', savjetuje Monika Galović Rolich.

U prevladavajućim trendovima važnu ulogu igraju boje, a it boja je crveno-smeđa koju prate i ostale nečiste boje bogate oksidima i pigmentima, a izviru iz nijansi tirkizne, boje borovnice i ječma. Prisutne su i varijacije od crvene do ljubičaste, objašnjava arhitektica.

Rasvjeta je izuzetno važan element interijera koji značajno utječe na njegovu mogućnost transformacije što je omogućeno stvaranjem tzv. četvrte dimenzije prostora kad se pomoću svjetlosti aktiviraju zidovi, stropovi ili podovi. Tako prostor postaje dinamičan u pravom smislu te riječi: kroz aktivne plohe i dinamičnu izmjenu intenziteta i načina rasvjete, objašnjava arhitektica Galović Rolich.

Kada su materijali u pitanju, i dalje se sve vrti oko drva, a u kombinaciji s njim koriste se metal, staklo, plastika. U modi su tapecirane fotelje, stolice, kreveti, taburei koji se izrađuju i u kombinacijama materijala: drvo – tkanina, metal – tkanina ili plastika - tkanina. Strukture koje imitiraju beton vrlo su popularne i često se kombiniraju s drvenim plohama pa se tako hladnoća betona suprotstavlja toplini drveta.

Kamin postaje nezaobilazan dio dnevnog boravka i spavaće sobe, a pritom se misli i na kamine na bioetanol, koji se ne priključuju na dimnjak i mogu se postaviti u bilo koji stambeni prostor, ističe arhitektica. Trend je to da se kamini ovog tipa ovoga tipa ugrađuju u namještaj, a ne da se postavljaju na slobodan zid. Na taj način regal dnevnog boravka ili sklop ormara spavaće postaju funkcionalno kompleksniji i atraktivniji.

Udobnost je na cijeni

Garniture za sjedenje u dnevnim boravcima velikih su dimenzija, s mogućnošću transformacije, a nerijetko se kombiniraju s udobnim foteljama i tabureima.

'Ako postavljate dvosjed i trosjed umjesto kutne garniture, slobodno odaberite dva dizajnerski različita elementa različitih boja, a poveznicu napravite jastučićima ili nekim drugim detaljem', savjetuje Monika Galović Rolich.

Kreveti u spavaćim sobama su također izrazito masivni i udobni, često s tapeciranim uzglavljem i puno jastučića. Osim kamina, u oazi za spavanje nalazi se i televizor koji je ugrađen u garderobni ormar ako, naravno, to pozicija u prostoru dozvoljava.

'U spavaćoj sobi formira se i radni kutak tako da dobiva i funkciju radne sobe. Na ovaj način ona postaje puno bolje iskoristiva što je osobito važno u manjim stambenim prostorima', arhitektica Galović Rolich i naglašava da ako želite slijediti najnovije trendove u uređenju doma, držite se retro ili etno stilova prilagođenih potrebama današnjice. U svoj dom svakako unesite puno udobnosti i svoje osobnosti te se poigrajte rasvjetom.