Kolačići od lješnjaka sljubljeni tamnom čokoladom Talijani zovu Baci di dama ili u prijevodu damski poljupci. To su jednostavni keksi bogata okusa preprženih lješnjaka koji se tope u ustima
Priprema neodoljivih poljubaca od lješnjaka i čokolade vrlo je jednostavna čak i za početnike. Zahtijeva tek nekoliko sastojaka koji se pretvaraju u savršeno slasne keksiće, a donosimo vam isproban recept poznatog chefa, pisca i blogera Davida Lebovitza, s kojim ne možete pogriješiti.
Potrebni sastojci:
140 g lješnjaka, tostiranih
140 g brašna
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
prstohvat soli
55 g tamne čokolade
Priprema
Tostirane lješnjake sameljite dok ne dobijete teksturu nalik onoj od palente.
Mljevene lješnjake dodajte prosijano brašno, maslac narezan na kockice, šećer i sol te sve rukama dobro izmiješajte. Smjesa bi trebala bit glatka i kompaktna, a ako nije, još je malo izmijesite.
Dobivenu smjesu podijelite na tri-četiri jednaka dijela i od svakog napravite valjke debljine dva centimetra. Pazite da budu glatke i da se ne pojavljuju pukotine u smjesi.
Dobivene valjke ohladite dva do tri sata u hladnjaku zamotane u prozirnu foliju ili, ako želite ubrzati proces, ubacite ih u zamrzivač na 20-30 minuta.
Pećnicu zagrijete na 160ºC i na lim stavite papir za pečenje.
Svaki valjak narežite na jednake komade debljine od oko centimetra te ih među dlanovima modelirajte u kuglicu.
Dobivene kuglice slažite na papir za pečenje i pecite 10 do 15 minuta, ovisno o jačini pećnice ili dok ne dobiju lagano zlatnu boju. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade.
U zdjeli na pari rastepite čokoladu i kad se malo ohladi, kad je još mlaka, na jedan keks stavite malo čokolade i poklopite drugom polovicom kolačića.
Kad ste ih sve spojili, ostavite ih da se čokolade stvrdne i nakon toga uživajte u nevodljivom okusu lješnjak i čokolade.