NE BACAJTE!

Koliko dugo namirnice mogu 'preživjeti' u hladnjaku?

18.10.2013 u 09:25

Bionic
Reading

Jeste li ikada bacili namirnice iz hladnjaka samo zbog navedenog roka trajanja na pakiranju iako je sama namirnica izgledala i mirisala sasvim u redu? Prema novom istraživanju određene namirnice bezveze se bacaju prerano te mogu u hladnjaku stajati znatno dulje no što mislite

Na temelju istraživanja znanstvenika internetske stranice EatByDate.com određene namirnice u hladnjaku se mogu čuvati znatno dulje od navedenog roka trajanja.

Tako na primjer jaja bez problema u hladnjaku možete čuvati i do mjesec dana, slatki senf i do dvije godine dulje od roka trajanja, a namirnice poput kupovne pizze, šalše ili pak piva bit će sigurne u hladnjaku i nakon isteklog roka trajanja.

Koliko dugo namirnice mogu 'preživjeti' u hladnjaku?

Najkraći rok trajanja imaju namirnice poput lososa, pizze, raznih umaka i namaza, mliječnih proizvoda i mesa.
Losos: od jednog do dva dana.
Guacamole: od jednog do dva dana.
Pizza: od tri do pet dana.
Humus: četiri do šest dana.
Svježe meso: pet do šest dana.
Mlijeko: pet do sedam dana.
Umak za špagete: pet do deset dana.
Pesto: pet do 14 dana.
Slatko vrhnje: sedam do deset dana.
Gljive: sedam do deset dana.

Srednji rok trajanja imaju namirnice poput slanine, jaja, sira i maslaca.
Slanina: jedan tjedan.
Šalša: od jednog do dva tjedna.
Salama: od jednog do dva tjedna.
Sirni namaz: od jednog do dva tjedna.
Maslac: od dva do tri tjedna.
Jaja: tri do četiri tjedna.
Ribani sir: tri do četiri tjedna.

Nešto dulji rok trajanja imaju namirnice poput piva, raznih džemova, majoneze, otopljene čokolade i maslina.

Majoneza: mjesec dana.
Margarin: od jednog do dva mjeseca.
Nutella: od jednog do dva mjeseca.
Masline od dva do četiri mjeseca.
Otopljena čokolada: od šest do osam tjedana.
Maraskino: od šest mjeseci do godine dana.
Pekmez: od šest mjeseci do godine dana.
Pivo: od šest mjeseci do dvije godine.

Najdulji rok trajanja imaju razni umaci, od kečapa pa do sojinog umaka.

Senf: jedna godina.
Kečap: jedna godina.
Slatki senf: od jedne do dvije godine.
Riblji umak: tri godine.
Soja umak: od dvije do tri godine.

Ipak, najdulji rok imaju med i javorov sirup, pa tako prema istraživanju, med ima neograničen rok trajanja, dok se rok trajanja javorovog sirupa nije uspio odrediti.