Kozice u kombinaciji sa šalšom, češnjakom, vinom i njokima poseban su gastro užitak
Sastojci:
pola kg kozica
50 dag njoka (najbolje je domaćih ili polutrajnih)
1 dl bijelog suhog vina, najbolje malvazije
0,5 dl maslinovog ulja
velika kacijola ili pola decilitra šalše od poma
1 žlica svježe nascjekanog petrusimula
2 žlice svježe naribanog parmezana
sol i papar
Za šalšu:
3 svježe zrele pome ili pelata
4 režnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar
Priprema:
1. Na maslinovu ulju zažutite češnjak narezan na kockice i, prije nego je počeo tamnjeti, dodajte mu narezane pome, sol i papar i - po potrebi - malo vode. Neka kuha na lagano dok ne dobijete gustu šalšu.
2. Očistite kozice i čiste repove ugrijte na laganoj vatri u tavi na malo maslinovog ulja, pola petrusimula i češnjaka. Čim je češnjak počeo rumenjeti, podušite bijelim vinom. Pojačajte malo vatru, a kad je vino malo ishlapilo, smanjite je i dodajte prethodno skuhanu šalšu. Promiješajte, pustite da se malko prožme pa dodajte prethodno u slanoj vodi skuhane i ocijeđene njoke. Dobro protresite, držite još koju minutu na laganoj vatri da se prožme, pa služite toplo. Po volji jelo pospite parmezanom i petrusimulom.
Još recepata možete pronaći u knjizi 'Kušaj i slušaj Dalmaciju 2' Zlatka Galla u izdanju Profila.