METABOLIČKI SINDROM

Kuhanje kod kuće nije tako zdravo kao što mislite

15.12.2014 u 19:03

Bionic
Reading

Kuhanje kod kuće, čini se, i nije tako zdravo kako izgleda. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji više vremena provode pripremajući hranu imaju veću vjerojatnost razviti simptome povezane s moždanim udarom i srčanim problemima

Razlog tome mogla bi biti neumjerenost kućnih kuhara u upotrebi nezdravih sastojaka poput maslaca i soli, kao i osjećaj da se mora jesti više zbog vremena i truda uloženog u pripremu hrane. Pored toga, učestalo isprobavanje hrane koju se priprema može dovesti do povećanja tjelesne težine.

Istraživači sa Sveučilišta Rush u Chicagu do ovog su zaključaka došli analizirajući podatke prikupljane 14 godina na uzorku od preko 2.700 žena u 40-im, 50-im i 60-im godinama. Analiza je obuhvaćala podatke o tome koliko dugo provode kuhajući i rezultate godišnjih zdravstvenih pregleda za nešto što se zove metabolički sindrom. Riječ je o medicinskom izrazu koji se koristi kada netko ima tri od pet faktora rizika koji povećavaju izglede za bolesti srca i moždanog udara. Upozoravajući znakovi uključuju visoki krvni tlak, visoku razinu kolesterola i pretilost.

Žene koje su provodile najviše vremena kuhajući imaju znatno veće izglede razviti metabolički sindrom, navodi časopis Preventive Medicine. Isto tako, ženama koje su počele provoditi više vremena kuhajući izgledi za metabolički sindrom rasli su brže od prosjeka. Međutim žene koje su s vremenom sve manje kuhale smanjile su svoje izglede za zdravstvene probleme.

Istraživač, dr. Brad Appelhans rekao je da ćemo možda morati razmisliti o pitanju javne politike zdravlja koja kuhanje kod kuće postavlja kao 'kamen temeljac' za poboljšanje zdravlja. Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu izmjene javnozdravstvenih poruka koje bi trebale promovirati zdrave metode kuhanja i razmotriti moguće prednosti zdravih i praktičnih gotovih jela. Smatra također da je važnije kuhati zdravo, a ne samo često.

Tam Fry iz Nacionalnog foruma za gojaznost pak smatra da ljudi ne bi trebali koristiti rezultate istraživanja kao izgovor za nekuhanje kod kuće. On problem vidi u našoj odbojnosti prema bacanju hrane, što dovodi do njenog prekomjernog unosa. Nasuprot tome, gotova jela obično dolaze u normiranim porcijama.