SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO

Kupujte sa srcem sjajne ručne radove

06.06.2014 u 14:53

Bionic
Reading

Dućan sa srcem projekt je socijalnog poduzetništva Centra za inkluzivne radne aktivnosti (CIRA), neprofitne organizacije koja pruža usluge radnih aktivnosti osobama s intelektualnim teškoćama. Posebno je zanimljiva linija proizvoda JUPI za UPI! koja se u svom kreativnom i proizvodnom procesu oslanja na jedinstvene vještine ručnog rada i likovnih kreacija osoba s intelektualnim teškoćama

Misija je projekta stvaranje i razvoj održivog tržišta ručnih radova, umjetničkih, tradicionalnih obrtničkih i dizajnerskih proizvoda.

Kupnjom jednog od ovih proizvoda na internetskoj stranici ducansasrcem.hr podržava se misija stvaranja i razvoja održivog tržišta ručnih radova, umjetničkih, tradicionalnih obrtničkih te dizajnerskih proizvoda, jer se prihod od prodaje reinvestira u daljnji rast i razvoj projekta, a konačna namjena mu je održavanje standarda života i rada osoba s intelektualnim teškoćama koje su uključene u programe CIRA-e.

Zanimljivi ručni radovi i drugi proizvodi temelje se na umjetničkim radovima osoba s intelektualnim teškoćama, a razvijaju se i nastaju u sklopu rehabilitacije u radnom centru CIRA-e. Od tradicionalnog platna žutice i sličnih materijala izrađuju se, a zatim ručnim vezom i ekološkom bojama ukrašavaju živopisne dekoracije za dom (među kojima su najpopularnije punjene Žirahe i Slonići, te punjeni tulipani i raznobojni cvjetići od filca), stolnjaci, jastuci, jastučnice, posteljina za djecu, pregače, vrećice i drugi proizvodi.

Posebno je zanimljiva linija proizvoda JUPI za UPI! koja se u svom kreativnom i proizvodnom procesu oslanja na jedinstvene vještine ručnog rada i likovnih kreacija osoba s intelektualnim teškoćama. Spomenute kreacije poslužile su kao temelj za razvoj niza proizvoda nastalih u sklopu međunarodne radionice inkluzivnog dizajna extra / ordinary design održane u Zagrebu pod pokroviteljstvom British Councila Hrvatska i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, u organizaciji Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog dizajnerskog društva te u suradnji s Helen Hamlyn Centrom pri Royal College of Art iz Londona.


Proizvodi linije JUPI za UPI!, među kojima se posebno ističe Žiraha, simpatično mitsko biće neobična imena nalik zebri koje je već steklo velik broj obožavatelja, ostvarili su zapažene uspjehe na izložbama u Zagrebu, Londonu, Kyotu i Tokiju.

Budući da su proizvodi dostupni i izvan granica Lijepe Naše, kupnjom se promiču i hrvatski proizvođači, dizajneri i kultura u inozemstvu.