FINO, A POVOLJNO

Ljetna poslastica koja ide uz sva jela i čuva vitku liniju

03.08.2016 u 06:55

Bionic
Reading

Gotovo da nema namirnice s kojima se lagane i brzo gotove tikvice ne slažu dobro pa ih se čak kombinira u gibanicama i pitama, a osim što imaju malo kalorija, izuzetno su zdrave i trenutačno povoljne na tržnicama ili trgovinama

Tikvice su prava ljetna poslastica, zapravo su voće, ali spadaju porodici Cucurbitacea u kojoj su dinja i krastavci, a u našim je krajevima najpoznatija zelena sorta duguljasta oblika. Zbog blaga okusa, lako ih je kombinirati u raznim jelima, od tjestenina, riže, mesa i s ostalim povrćem, ali i kao popečke, naribane i složene kao manje palačinke i na još toliko ukusnih načina da se samo treba malo prepustiti mašti. Mnogi ih rado malo preprže narezane na kockice jer su zdrav prilog mesu, a sve se češće ribaju i svježe dodaju u salate.

Poznato je da su dobar izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalija, magnezija, fosfora, bakra, folata i riboflavina te cinka, željeza i kalcija te su razne studije potvrdile da blagotvorno djeluju na naš organizam i čuvaju zdravlje. Neke od njih pokazale su da tikvice kontroliraju šećer u krvi, snižavaju loš kolesterol i smanjuju apetit, a kako imaju oko 20 kalorija na 100 grama, definitivno su odličan izbor za očuvanje vitke linije ili mršavljenje. Osim toga pomažu detoksikaciji organizma, umiruju i štite probavni trakt pa ćete se bolje osjećati i mati više energije.

Zahvaljujući magneziju, štite i srce pa djeluju preventivno protiv srčanog udara, a u maskama za lice odlično djeluju na akne i prištiće.

Kupovanje, čuvanje i priprema

Budući da i kora ima hranjive sastojke, poput dijetalnih vlakana, uvijek je najbolje kupovati tikvice za koje ste koliko toliko sigurni u njihovo porijeklo. To danas nije lako, ali kako u ljeti rastu u izobilju, mogu se naći domaće tikvice. Kod kupovine gledajte da imaju lijepu zelenu boju bez smeđih mrlja i oštećenja, sjajnu koru i ne bi trebale biti mekane na dodir. Neoštećene mogu stajati u hladnjaku do tjedan dana, ali ih nemojte prati do konzumacije i zaštitite ih od ostalih namirnica da se kora ne ošteti jer se tada brže kvare.
Mnogobrojna su jela s tikvicama i sve ovisi da li više volite povrtna, mesna ili neka druga jela, ali sigurno je da će se njezin okus u sve uklopiti. Mogu se čak složiti kao špageti pa je to jedna od najzdravijih inačica priloga. Niste li za sirove tikvice, složite fine polpete s parmezanom i ricottom ili kremaste njoke

I nemojte zaboraviti da se konzumiraju i cvjetovi tikvica koji su jako ukusni ako se napune pa pohaju