RECEPT

Mjeseci od naranče, čokoladni kolačići i srca s mrvicama

23.12.2008 u 07:00

Bionic
Reading

Svoje ukućane ovog Božića razveselite mirisnim mjesecima od naranče, ukusnim i dekorativnim čokoladnim kolačićima na kat i srcima s mrvicama od tijesta koji će sigurno razveseliti najmlađe

Mjeseci od naranče

Sastojci za 75 komada

250 g brašna
60 g šećera
125 g mljevenih badema
1 žlica kakaa
1 žličica praška za pecivo
naribana korica ½ naranče
200 g šećera u prahu
3 žlice narančina soka
125 g mekanog maslaca

Umijesite glatko tijesto od brašna, šećera, kakaa, praška za pecivo, jaja, maslaca, narančine kore i badema. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Tijesto razvaljajte na 1/2 cm. Izrežite mjesece i poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Pecite na srednjoj rešetki 8 do 10 minuta.

Mljeveni šećer dobro izmiješajte s narančinim sokom. Dobivenim preljevom premažite mjesece.

Priprema: 1 sat
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 40 kcal

Čokoladni kolači na kat

Sastojci za 100 komada

450 g brašna/2 žlice kakaa
1 žličica praška za pecivo
125 g šećera/2 jaja
250 g mekanog maslaca
50 g mljevenih lješnjaka
naribana korica ½ limuna
250 g marmelade od malina
šećer u prahu za posipanje

Umijesite glatko tijesto od brašna, kakaa, praška za pecivo, šećera, maslaca, jaja i lješnjaka. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Tijesto razvaljajte na 3 mm. Režite okrugle oblike u tri različite veličine. Poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Pecite na srednjoj rešetki 8 do 10 minuta. Ostavite da se ohlade.

Marmeladom od malina slijepite po tri kolačića različite veličine. Posipajte šećerom u prahu.

Priprema: 1 sat
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 50 kcal

Srca s mrvicama od tijesta

Sastojci za 100 komada

250 g brašna/1 žlica kakaa
1 žličica praška za pecivo
60 g šećera/1 jaje
125 g mekanog maslaca
250 g želea od ribiza

Za mrvice:

75 g otopljenog maslaca
125 g brašna/30 g šećera
1 omot vanilin šećera

Umijesite glatko tijesto od brašna, kakaa, praška za pecivo, šećera, maslaca, jaja. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Od brašna, šećera, maslaca i vanilin šećera zamijesite tijesto za mrvice. Glatko tijesto razvaljajte na 3 mm. Izrežite srca i poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Izmiješajte žele, premažite njime kolačiće i posipajte mrvicama od tijesta. Pecite na srednjoj rešetki 8 do 10 minuta.

Priprema: 1 sat i 10 minuta
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 50 kcal

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Božić dolazi' u izdanju Mozaik knjige