SVE ZBOG BELLE HADID

Može li isprika pomoći? Zbog ove reklame Adidas se našao u velikom problemu

19.07.2024 u 11:06

Bionic
Reading

Nova modna kampanja Adidasa, u kojoj se pojavljuje američka manekenka Bella Hadid, inače palestinskih korijena po ocu, naišla je na snažnu osudu židovskih skupina

Hadid, poznata po svojim propalestinskim stavovima, glavna je zvijezda kampanje za tenisice SL 72, dizajnirane za Olimpijske igre u Münchenu 1972., na kojima su palestinski teroristi ubili 11 Izraelaca.

Tenisice su izvorno napravljene za sportaše na Igrama u Münchenu 1972., kad je palestinska teroristička skupina Black September otela i ubila izraelske natjecatelje i trenere.

Ovaj je potez njemačkog sportskog diva izazvao burnu reakciju židovskih skupina te su se odmah pobunile zbog angažiranja poznate manekenke.

Adidas se odmah ispričao zbog 'potpuno nenamjerne' poveznice s 'tragičnim povijesnim događajima', dodajući da 'revidiraju ostatak kampanje'.

Sporne tenisice iz 70-ih

'Svjesni smo da postoji poveznica s tragičnim povijesnim događajima - iako je potpuno nenamjerna - i ispričavamo se za bilo kakvu uzrujanost ili uznemirenost koju smo uzrokovali. Kao rezultat toga, revidiramo ostatak kampanje', poručili su.

magnet za poglede

Za ovo je trebalo hrabrosti: Pojavila se u prozirnoj haljini i to bez grudnjaka

Pogledaj galeriju

Inače, prošlog mjeseca Bella je izazvala bijes zbog navodnog širenja lažnih vijesti da je Hamas jednom od talaca u Gazi dao rođendansku tortu.

Židovske skupine jednoglasno su osudile Adidas, dodajući da bi se poznati brend 'trebao sramiti' zbog asortimana koji obilježava OI u Münchenu 1972.

Grupa StopAntisemitism rekla je da 'tenisice sasvim pristaju' Adidasu, brendu koji je odabrao Hadid kao zaštitno lice za ponovno lansiranje modela nošenog na Olimpijskim igrama 1972., s obzirom na to da je prethodno bio na meti kritika zbog Kanyea Westa, repera koji mu je prouzročio ogromne probleme svojim nepromišljenim antisemitskim izjavama.

Bivši suprug Kim Kardashian je poznat i zbog svojih izjava u kojima je izražavao divljenje prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a proziva ga se i da je hvalio Adolfa Hitlera. Također se 'proslavio' antisemitskim izjavama nakon pokolja Hamasa u južnom Izraelu, ali se kasnije ispričao. Ispriku je objavio na engleskom i hebrejskom. Zbog svojih istupa postao 'otpadnik' u svijetu showbizza pa su Adidas, Gap i Balenciaga s njim na kraju prekinuli poslovnu suradnju.