Krumpir je zdrava namirnica koja se dobro slaže s mnogim jelima, a ako nemate novih ideja što staviti u omiljeni pire, pročitajte ove recepte
Ukusni pire krumpir podrazumijeva malo maslaca i mlijeka, a ako mu dodate neke začine ili primjerice pečenu bundevu, dobit ćete nove okuse i promijeniti rutinu. Pročitajte prijedloge s Huffington Posta
1. Češnjak i začini
U pire stavite malo toplog mlijeka, maslaca, sitno sjeckanog češnjaka te po jednu žlicu timijana i peršina. Mlijeko i maslac trebaju biti na sobnoj temperaturi prije stavljanja u krumpir.
2. Hren
Pire krumpir možete napraviti i s naribanim hrenom. Tome dodajte malo mlijeka, maslaca i maslinova ulja, a začinite solju i paprom.
Zdrava namirnica koja će pireu dati i malo drukčiju boju. Kuhanu i usitnjenu brokulu ubacite u krumpir zajedno s malo soli, papra, mlijeka i sirom fontina koji se lako reže.
4. Luk
Dok se krumpir kuha, luk nasjeckajte i prepržite na maslacu dvadesetak minuta. Kad napravite pire s dodacima poput papra, soli i malo maslaca, preko prelijte umak od luka.
5. Cvjetača
Nakon što skuhate cvjetaču, u blender ubacite narezani češnjak, malo cheddara, mlijeka, maslaca i dobro promiješajte. Zatim ubacite u krumpir i napravite pire.
6. Slanina
Složite pire krumpir po svojoj želji, a slaninu narežite na trakice i prepržite na tavici pa stavite preko krumpira. U pire možete ubaciti malo soli, papra i mlijeka, a u kombinaciji sa slaninom bit će ukusniji ako ga ne pretvorite u kremastu smjesu, već ostavite koji komadić.
7. Kadulja
Krumpir skuhajte i stavite u zdjelu. Maslac otopite na tavici dok ne dobije tamniju boju. Maknite s vatre i umiješajte jednu žlicu sjeckane kadulje pa sve stavite na krumpir i napravite pire. Sol i papar dodajte po želji.
8. Bundeva
Očišćenu i narezanu bundevu posolite i malo nauljite pa pecite 25 minuta u pećnici. Kad je gotova, miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Maslac zagrijte na tavi dok se ne rastopi pa ga zajedno s bundevom i sitno sjeckanim češnjakom umiješajte u krumpir.
9. Parmezan
Parmezan će pire krumpiru dati jedinstven okus, a priprema je vrlo jednostavna. Jedino na što morate paziti je to da električnom miješalicom krumpir s mlijekom i maslacem dobro izmiješate dok ne postane sasvim kremast, a zatim dodate parmezan i još jednom sve dobro promiješate.
10. Vlasac
Sačuvajte jednu čašu vode u kojoj se krumpir kuhao. Kuhani krumpir ubacite u lonac s vodom od kuhanja pa dodajte malo mlijeka, slatkog vrhnja, maslaca i sitno nasjeckanog vlasca pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.