PROBAJTE ODOLJETI

Najbolji recept za savršenu domaću pizzu

21.02.2017 u 11:18

Bionic
Reading

Pizza je uvijek praktično i ukusno jelo kojem rijetko tko može odoljeti i odlično je rješenje ako smo u stisci s vremenom, neplanirano nam stižu gosti ili jednostavno želimo slasnu utjehu za kraj radnog dana

Koliko je pizza omiljena potvrđuje i modna Biblija Vogue jer su odlučili pronaći idealan recept pa su se obratili slavnom chefu Simoneu Falcu iz poznatog restorana Rossopomodoro. Pitate li Falca, glavni sastojak dobrog tijesta za pizzu kada ju pripremate kod kuće je obična voda: 'Budući da se treba peći dulje nego u restoranu, tijesto za pizzu kod kuće treba sadržavati oko 50 posto vode'.

Nadalje, jako je važno tijesto razvaljati što bolje i što ravnomjernije, a Falco kaže da će na kvalitetu utjecati i pleh na kojem se pizza peče. Trebao bi biti bez rubova pa klasičan lim za pečenje nije poželjan. Nemate li takav pleh njujorški chef ima rješenje – okrenite lim za pečenje naopako, zagrijavajte ga pećnici oko sat vremena i prije pizze na njega stavite papir za pečenje.

A kada smo kod pećnice, zna se da niti jedna ne može postići visoke temperature kao u restoranu, ali zato ju prije ubacivanja zagrijte do maksimuma. Njegovi omiljeni nadjevi, koje bi preporučio ukoliko Želite impresionirati ukućane ili drage goste, njegovi omiljeni sastojci za nadjev su kavijar, šampinjoni, crni tartufi ili primjerice mozzarella, a zanimljivo je da uopće ne voli rajčicu.

Sastojci za tijesto:

650 g brašna

350 ml hladne vode

18 g soli

5 g kvasca

Priprema: U vodu stavite sol i pustite oko minute da se rastopi. Zatim dodajte kvasac i umiješajte 4/5 brašna. Miješajte oko tri minute pa dodoajte preostalo brašno i miješajte još 15 minuta. Prekrijte i pustite da odstoji oko pola sata. Sada predstoji najdulji dio posla koji se sastoji od čekanja. Naime, Falco od ovog tijesta složi četiri jednaka dijela pa ga pušta da odstoji još osam sati prekriveno vlažnom krpom ili umotano u plastičnu foliju. Tako ćete imati tijesto za četiri tanke pizze.

Nadjev: 400 grama umaka od rajčice ili oguljenih rajčica 1 loptica mozzarelle sol, maslinovo ulje i par listića bosiljka. Pećnicu zagrijte na otprilike 280 stupnjeva Celzijevih, a razvaljajte tijesto. Usitnite rajčicu ako nemate umak. Mozzarellu narežite na ploške. Složite nadjev i po želji stavite malo soli, maslinova ulja te narezani bosiljak. Pizzu pecite tri minute.