Blagdanska trpeza svake je godine toliko bogata da rijetko kome u hladnjaku ne ostane hrane, ali ona se uz malo mašte može jako dobro iskoristiti
Nakon božićnih blagdana uvijek najviše ostane mesa, a ono je odličan sastojak za razna jela. Uz malo pripreme idućih nekoliko dana s ostacima možete napraviti ukusna jela i nakon napornih blagdanskih recepata malo manje vremena provoditi u kuhinji.
Salate
Svi smo ovih dana jeli više nego što bismo smjeli ili htjeli pa je možda najbolji način za iskoristiti ostatke mesa salata. Uz koju finu skuhanu žitaricu i povrće, lako ćete složiti salatu s mesom koja će sve zasititi i ne traži puno kuhanja. Nadalje, salate od mesa i tjestenine uvijek su fine, a gurmani će im dodati nešto začina ili primjerice umake od vrhnja.
Palačinke
Jedan od finijih recepata s ostacima mesa su i punjene palačinke. Možete biti malo kreativniji pa iskoristiti ostatak namirnica poput šunke ili sira, usitniti meso i složiti ukusno punjenje za pohane palačinke.
Pita s mesom
Treća ideja također vam daje mogućnost da iskoristite neke druge ostatke hrane i dodate povrće. Osnovni recept za takozvanu slanu pitu ili quiche pronaći ćete ovdje, a nadjev možete složiti od omiljenih namirnica.
Složenac
Zapečeno u pećnici s povrćem, meso će biti ukusno kao da i nije koji dan bilo u hladnjaku. Dodajte i malo temeljca, a na vrh naribajte sir koji će se rastopiti pa dobiti krasnu zlatnu boju.
Tortilje
Ne morate ih sami raditi ako nemate vremena jer ih ima u gotovo svim većim trgovinama. Uz nasjeckano meso, prethodno prepržite malo luka, češnjaka pa dodajte primjerice kukuruz i grah te pustite da se stvori fini umak. Punjenje će biti ukusno, a tortilje zagrijte na tavici prije posluživanja.