Vegetarijanski i veganski način prehrane smanjuju rizik od srčanih bolesti ali nose viši rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija čije rezultate objavljuje BBC
Istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal proučavalo je 48.000 ljudi kroz 18 godina.
Vegetarijanci i vegani imali su deset slučajeva manje koronarne srčane bolesti na 1000 ljudi koji su jeli meso, ali i tri slučaja više moždanog udara.
Studija je analizirala podatke iz EPIC-Oxford istraživanja, dugogodišnjeg znanstvenog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem.
Polovica ispitanika u studiji jela je meso, nešto više od 16.000 bili su vegetarijanci ili vegani a 7500 peskatarijanci, ljudi koji su jeli ribu.
Za studiju su u obzir uzete i njihove zdravstvene anamneze, pušenje i tjelesna aktivnost.
Kod peskatarijanaca je zabilježen 13 posto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na one koji su jeli meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 posto niži rizik.
Ali vegetarijanci i vegani imali su 20 posto viši rizik od moždanog udara.
Znanstvenici sugeriraju da bi to moglo biti povezano s niskom razinom vitamina B12 ali isto tako ističu da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna daljnja istraživanja.
Upitan dokazuje li ta studija da su vegetarijanska i veganska prehrana nezdrave, dr Frankie Phillips iz britanske udruge dijetetičara kaže kako smatra da ne jer se ovdje radilo o tzv. opservacijskoj studiji, a ne uzročno-posljedičnoj, ali usto ističe važnost raznolike prehrane.
'Poruka svima je da je razumno imati dobro isplaniranu prehranu, i jesti raznoliku hranu', kaže on.