Od sira i vrhnja do sira u ulju, sir se diljem Lijepe Naše voli na sto načina!
Poznato je da Hrvati vole sir i da gotovo svaka regija ima neko poznato jelo sa sirom. Donosimo najpoznatije recepte i prijedloge za uživanje u sirnim okusima tradicije.
Sir i vrhnje
Tradicionalni svježi sir naći će se na stolovima diljem Hrvatske, no najviše ga vežemo uz Zagorje i Prigorje, krajeve bogate receptima od ove namirnice. Pripremu poznatog specijaliteta, sira i vrhnja, sigurno ste već svladali!
Jednostavna kombinacija svježeg sira i kiselog vrhnja odlična je u svako doba dana – kao hranjivi doručak, gablec ili večera. Posebno godi u vruće dane kad želimo da nas obrok okrijepi, ali i osvježi. Sir i vrhnje obogatite mljevenom slatkom crvenom paprikom, lukom, špekom… Za bazu ovog tradicionalnog jela nećete pogriješiti odaberete li Zagrebački sir, koji se i danas ručno odvaja u kalupe gdje se cijedi i poprima svoju specifičnu lisnatu strukturu i punoću okusa, istu onu kakvu imaju i domaći svježi sirevi s tržnice.
Sir u ulju
Sireve se u domaćinstvima na području Dalmacije čuvalo u zemljanim ili staklenim posudama i prelijevalo maslinovim ili suncokretovim uljem kako bi se spriječilo kvarenje. I nekoć i danas, kod serviranja ih se obavezno prelijeva maslinovim uljem. Jedan takav sir u ulju je Dubrovački sir, koji se izvorno radi od ovčjeg, a danas i od miješanog kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka.
Mladi sir u ulju možete pripremiti i kod kuće, a rezultat je slasni spoj dvije hrvatske regije – kombinacija Sirelina Bjelovarskog slanog sira i dalmatinskog maslinova ulja. U čistu staklenku slažite kockice sira i začine po želji: svježi ružmarin, papar i papričice, kadulju, bosiljak… Do vrha zalijte maslinovim uljem i pustite da se sastojci dobro prožmu prije konzumiranja.
Zlevanka
Sjetite se ovog jednostavnog jela sjeverne Hrvatske kad sljedeći put poželite pripremiti nešto fino na brzinu, od sastojaka koje imate u kuhinji. Zlevanka se jednostavno umuti i – izlije! Recepti variraju od područja do područja, pa zlevanka može biti i slatka i slana.
Od jaja, šećera, mlijeka i svježeg sira, malo brašna i kiselog vrhnja umutite malo gušću smjesu od one za palačinke pa je izlijte u namašćeni kalup pobrašnjen kukuruznim brašnom. Ispecite i posipajte šećerom – zlevanka je najfinija još topla!
Štrukli
I za kraj još jedno kontinentalno jelo koje bi bilo nemoguće pripremiti bez svježeg kravljeg sira – slavni zagorski domaći štrukli, koji se nalaze na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Štrukli imaju brojna lica te mogu biti kuhani, pečeni, slatki ili slani, u juhi… Ovo dizano tijesto sa svježim sirom možete poslužiti kao predjelo ili desert, ali i kao glavno jelo.
Tradicionalni recept za štrukle, kao i druge tradicionalne i netradicionalne, prokušane recepte sa sirom potražite na www.sirevi.hr.