BLAGDANI SU TU

Najukusnije tradicionalne delicije: Donosimo recepte za pincu, francusku salatu i kuhanu šunku

10.04.2020 u 13:06

Bionic
Reading

Blagdanski stol ne možemo zamisliti bez tradicionalnih uskrsnih jela poput mirisne šunke, pince, francuske salate ili pletenice ukrašene šarenim jajima. Donosimo nekoliko odličnih recepata za ova fina uskršnja jela

Šunku možete kuhati sa začinima u običnoj vodi ili ispeći u kruhu, a uz nju će izvrsno odgovarati mladi luk, umaci na bazi hrena (ili naribani hren) i omiljene rotkvice.

Iako će se na većini stolova naći kuhana šunka, zašto ovoga Uskrsa ne biste isprobali nešto posve drukčije - šunku u vinu.

Šunka u vinu

Prilikom pripreme šunke ključan je odabir odgovarajućeg komada. Chefica kuhinje prestižnog hotela Esplanade Ana Grgić kaže da je za dobar i sočan okus važno da ne bude previše masnoće, a ono što također utječe na kvalitetu je miris nastao dimljenjem.

Sastojci

  • dimljena šunka od oko 5 kilograma (s ili bez kosti)
  • 2 žlice maslaca
  • pola žlice senfa
  • četvrtina šalice sitno narezane ljutike
  • 2 do 2,5 dl bijelog vina (neka bude slađe)
  • 3 - 4 grančice timijana
  • žlica meda
  • papar
  • sol

Priprema

1. Sa šunke skinite kožu te zarežite meso na površini. Stavite je potom u lim za pečenje.

2. Prije nego što je stavite peći pripremite sok za pečenje. U lonac stavite 1,5 dl vina i prokuhajte s 5 dl vode. Sok potom izlijte u lim za pečenje. Šunku sa sokovima pecite oko tri sata na 150 stupnjeva, a s vremena na vrijeme zalijte je sokom od pečenja.

3. Dok se šunka peče, u tavici rastopite maslac. Dodajte ljutiku i timijan te miješajući pirjajte oko deset minuta.

4. Nakon što maknete s vatre dodajte preostalo vino i promiješajte. Vratite na vatru i pustite da provre te kuhajte oko pet minuta. Maknite grančice timijana, a ostatak dobro izmiješajte, najbolje u mikseru. Dodajte senf, med, papar i sol.

5. Izvadite šunku iz pećnice i premažite je kašastom smjesom. Vratite je potom u pećnicu i na 180 stupnjeva pecite oko pola sata. Prije serviranja pustite meso da odmori dvadesetak minuta.

Francuska salata

Što bi bio Uskrs bez francuske salate? Iako su njezini sastojci dobro poznati, postoji nekoliko trikova uz pomoć kojih će salata biti bogatog kremastog okusa.

Potrebni sastojci:

  • 300 g graška
  • 400 g krumpira
  • 300 g mrkve
  • 250 g kiselih krastavaca
  • 4 jaja
  • 450 g majoneze
  • 1 žlica senfa
  • sol
  • papar
  • sok od jednog limuna
  • 100 g milerama

Priprema

Krumpir u kori staviti kuhati u hladnu vodu. Kad je skuhan ogulite ga i ostavite da se ohladi. Posebno skuhajte grašak, procijedite ga i prelijte hladnom vodom da sačuva zelenu boju i stavite da se ohladi. Nikako nemojte koristiti grašak iz konzerve već smrznuti. Mrkvu također posebno skuhajte, ocijedite je je i prelijte hladnom vodom te ostavite da se ohladi. Skuhajte jaja i ogulite ih nakon kuhanja.

Dok se namirnice hlade, nasjeckajte kisele krastavce te prionite zatim na sjeckanje ostalih namirnica (osim graška). Bitno je samo da su približno iste veličine.

Nasjeckane namirnice dobro izmiješajte, posolite i poparite te sve povežite majonezom u koju ste dodali žlicu senfa, sok od limuna i mileram. Francusku salatu dobro ohladite prije posluživanje i uživajte. Dobar tek!

Domaća pinca

Potrebni sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 3 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 4 velike žlice šećera
  • mahuna vanilije
  • velika žlica rozulina (liker od ruža)
  • ribana korica jedne naranče
  • ribana korica jednog limuna
  • 120 g maslaca
  • prstohvat soli
  • vrećica praška za pecivo
  • 20 g svježeg kvasca ili 1 suhi kvasac
  • žumanjak i šećer za premaz

Priprema

1. Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Mlijeko malo zagrijte i dodajte mu žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasac u njega i pustite da se digne.

2. U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Istucite posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja i dobro izmiješajte te ulijte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže, a zatim miksajte dok ne dobijete glatko i mekano tijesto.

3. Tijesto izvadite iz zdjele te dobro premijesite rukama kako biste izbili zrak. Ostavite ga pokrivenog na toplom dok se ne udvostruči.

4. Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom da se ponovo digne.

5. Kad se tijesto diglo, nožem zarežite križ u njemu kako biste dobili oblik pince i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom. Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva (probajte čačkalicom je li pečeno). Još vruću pincu zamotajte u čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se hladi na kuhinjskoj rešetki.