KOLIKO JE ZDRAVA?

Nakon vode s limunom, hit je voda sa sodom bikarbonom: Smanjuje žgaravicu i podiže energiju, ali...

24.08.2024 u 13:56

Bionic
Reading

Soda bikarbona poznata je po tome što se u domaćinstvu koristi u brojne svrhe; od uklanjanja kamenca do neutraliziranja neugodnih mirisa u frižideru, ali manje je poznata i da ima ljekovita svojstva

Sve je više onih koji od sode bikarbone rade napitak, miješajući je s vodom, u trenucima kada im je potrebno poboljšati tjelesne funkcije u vježbanju, ublažiti žgaravicu ili povećati razinu energije.

No, stručnjaci kažu da je upitno koliko je ovaj postupak koristan za razne zdravstvene probleme jer su istraživanja još uvijek ograničenog dosega.

Soda bikarbona nije posve sigurna

'Soda bikarbona je vrlo zanimljiv prirodni sastojak koji može puno toga, uključujući uklanjanje mrlja s odjeće i neutralizaciju mirisa', rekla je za CNN dijetetičarka Frances Largeman-Roth i naglasila:

'Ali samo zato što je riječ o prirodnom sastojku, ne znači da je posve sigurna za korištenje jer mijenja pH vrijednost u tijelu.'

Može poboljšati tjelesne funkcije i ukloniti žgaravicu

Istraživanja još uvijek nisu donijela konačan zaključak o tome koliko je ona zaista sigurna ili opasna za korištenje u zdravstvene svrhe. Jedna od starijih studija iz 1980-ih utvrdila je da može pomoći u izdržljivosti tijekom fizičkih napora.

Pokazalo se da je najbolje konzumirati je sat do dva prije vježbanja, a da pomaže otprilike 12 minuta u aktivnostima kao što su bicikliranje, trčanje, boks i karate.

Utvrđeno je i da pomaže i u smanjenju umora mišića te uklanjanju kiseline iz želuca koja uzrokuje žgaravicu. Postoje naznake i da može usporiti progresiju bubrežnih oboljenja te pomoći kod bubrežnog kamenca.

No, nije pokazala nikakvu korist kod osoba s visokim krvnim tlakom ili kardiovaskularnim bolestima.

Važno se konzultirati s liječnikom

'Bez obzira na vaše zdravstveno stanje, uvijek se konzultirajte s liječnikom oko konzumacije ovakvih dodataka prehrani jer je svaki organizam drugačiji. Primjerice, kod osoba s manje želučane kiseline, ispijanje sode bikarbone usporit će djelovanje nekih lijekova ili promijeniti način na koji djeluju', ističe stručnjakinja.

Djeca, trudnice i osobe s kardiovaskularnim oboljenjima kao i osobe s acidozom ili alkalozom nikako ne bi smjele piti sodu bikarbonu, dodatno naglašavaju liječnici za CNN, a razlog je u visokom udjelu natrija.

Kako konzumirati sodu bikarbonu

'Ne postoji univerzalna preporuka za doziranje. Ali za probavne smetnje možete probati 1⁄4 čajne žličice pomiješane s čašom vode. Neki ljudi koriste čajnu žličicu, ali zbog toga neki imaju proljev, plinove, mučninu ili povraćanje. Najbolje ju je piti nakon jela jer vam je prvo potrebna želučana kiselina za probavu hrane', poručuju eksperti.

Studije fitnessa obično su dozirale unutar raspona od 0,2 do 0,5 grama sode bikarbone po kilogramu tjelesne težine — što znači da bi osoba teška oko 59 kilograma, mogla koristiti najmanje žlicu sode bikarbone. 'Ali u stvarnom životu, mnogi sportaši ne mogu ovoliko podnijeti', napominje dr Largeman-Roth i dodaje:

'Za bolest bubrega dozu tableta određuju liječnici na temelju rezultata krvne slike pacijenta. Pretjerano ili dugotrajno pijenje vode sa sodom bikarbonom moglo bi u svakom slučaju imati katastrofalne rezultate jer vaše tijelo može završiti u metaboličkoj alkalozi.'

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Suplementacija sodom bikarbonom nije jedini način za ublažavanje zdravstvenih problema izazvanih kiselinom. U nedavnoj studiji o sodi bikarboni, bubrežnim bolestima i hipertenziji, dodavanje veće količine namirnica u prehranu bilo je od najveće pomoći – podupirući činjenicu da je za cjelokupno zdravlje uravnotežena prehrana uvijek najvažnija.