KAD VAS UHVATI ŽELJA

Ne možete odoljeti mirisu svježe pečenog peciva? Ovo je razlog

08.11.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Koliko ste puta prošli pored pekarnice i odmah dobili neopisivu želju za kakvim pecivom? Ne brinite, niste jedini kojima mirisi najčešće nezdrave hrane stvaraju probleme, a znanstvenici imaju objašnjenje zašto je tome tako i kako im se oduprijeti

Primamljivi mirisi hrane imaju velik utjecaj na odluku hoćemo li nešto pojesti, a kako za Prevention kaže Alan Hirsch iz čikaškog Instituta za istraživanje okusa i mirisa, ponekad nam rastu zazubice od same pomisli na neke namirnice. Očekivano, takvu reakciju nemamo pri pomisli na zobene pahuljice ili kelj pa se pravi problem krije u tome da nas nezdrava hrana poput roštilja, toplih kroasana ili keksa s komadićima čokolade mami na sve moguće načine. Istraživanje Alana Hirscha i njegova tima pokazalo je da se većina ljudi teško odupire mirisima koji se šire iz restorana ili pekarnica, ali i nekoliko načina kako se uspješno boriti s njima za pojedine namirnice.

Čokolada

Ova omiljena poslastica diljem svijeta nalazi se na prvom mjestu iako nema toliko veze sa samim mirisom, ali njena moć je nevjerojatna. Hirsch kaže da je čokolada na prvom mjestu među svim namirnicama s kojima se ljudi bore kada požele nešto slatko. Osim toga, dokazano je da će se žene često utješiti tim slatkim okusom tijekom PMS-a.

A kako joj odoljeti, barem ponekad? Nutricionistica i autorica knjige 'Total Body Diet for Dummies', Vicki Retelny savjetuje jednu od najjednostavnijih metoda. Nemojte raditi cijelu porciju čokoladnih kolača, već radije kupite jedan kolač ili jednu malu čokoladu kada vas uhvati želja. Najgore je oduprijeti se nezdravoj hrani kada nam je nadohvat ruke. Također, kada kupujete čokoladu, birajte tamnu koja se u velikom postotku sastoji od kakaa, a ima manje šećera. Osim toga, dokazano je da tamna čokolada djeluje blagonaklono na zdravlje srca i jača kognitivne sposobnosti.

Topla peciva i kolači

Gotovo nitko nije imun na miris tek pečenog i toplog kruha, a tu su primjerice i muffini, kroasani i ostala ukusna peciva. No u ovom se slučaju ne radi samo o mirisu koji nas mami već i nostalgiji. Istraživanje provedeno na Institutu Hirsch pokazalo je da topao mirisan kruh odrasli povezuju s lijepim sjećanjima iz djetinjstva i obiteljskim trenucima pa je želja za njim još veća.

Kad god imate priliku, birajte zdrava peciva i kruh od cjelovitih žitarica, a općepoznato je da bismo slastice poput kroasana jednostavno trebalo izbjegavati. Ali općepoznato je i da si ponekad čovjek treba ugoditi jer nismo roboti i tu treba znati stvoriti ravnotežu. Vicki Retelny i u ovom slučaju zagovara kontrolu porcija ili prilagodbu kada nešto od ovih poslastica spremate kod kuće. Sve što možete zamijenite zdravijim namirnicama i uvijek radite manje porcije koje ćete odmah podijeliti ukućanima kako vam se višak nekim čudom ne bi našao u ruci kada ne treba, primjerice baš prije odlaska na spavanje.

Roštilj

Iako zima tek dolazi i još smo nedavno mogli roštiljati zahvaljujući toplim jesenskim danima, čini se da roštilja nikada nije dosta. Razlog tome je to što, poput toplog pečenog kruha, i roštilj mnoge podsjeća na lijepe uspomene koje će prvo prizvati miris pečenja.

Ipak, za razliku od pekarskih proizvoda, roštiljada uopće ne mora biti problematična za naše zdravlje. Uz nekvalitetno meso, važno je izbjegavati gotove umake jer su najčešće prepuni šećera, a usto pazite kako ga pečete. Nemojte dopustiti da zagori jer su istraživanja pokazala da se tada stvaraju kancerogeni spojevi. Dodate li mesu s roštilja salatu i kakav ukusni prilog, nema razloga da s guštom ne uživate u njegovu mirisu i okusu.

Čips

Ako ste do sada mislili da nemate nikakvih problema jer s lakoćom zaobilazite pekarnice, sigurno ste slabiji na slane pošasti poput čipsa jer istraživanje je pokazalo da je i on na listi primamljivih mirisa.

Neodoljivo hrskave grickalice poput čipsa ili pereca nije lako zamijeniti pa najbolje što možete učiniti jest odvojiti dio u zdjelu i zaboraviti na ostatak vrećice u ormariću. Mami li vas više zvuk hrskanja nego sam okus, Vicki Retelny savjetuje da kupite orašaste plodove jer su kvalitetnija i zdravija zamjena. Također, probajte i zdrave opcije poput pečenog slanutka ili kelja

Pržena slanina

Sama pomisao na cvrčanje ulja i trakica domaće slanine stvaraju sliku savršenog doručka, a kada osjetite taj miris, nema nijedne druge namirnice koju biste radije odabrali u tom trenutku. Barem je tako pokazalo ovo istraživanje.

Nema ništa tako ukusno i mirisno kao što je pečena slanina pa je jednostavno morate zaboraviti ako ste primijetili da vam je prečesto na tanjuru. Možda vam pomogne trik da servirate malo svježe slanine jer najveći je problem u ovom mirisnom receptu što se prži na ulju.