Pobjednik showa Tri, dva, jedan – kuhaj! chef Tomislav Pavlović, povodom predstavljanja novog Konzumovog programa vjernosti Jamie Oliver pripremio je, prema originalnim receptima čuvenog Golog kuhara, slijed s tri jela; juhu od gljiva, prženu govedinu s rižom i jednostavne palačinke
Krem juha od gljiva
Obožavam intenzivan zemljani okus ove glatke, kremaste juhe od gljiva – pravi klasik.
Potrebni sastojci
- 600 g različitih gljiva
- 1 luk
- 2 stabljike celera
- 3 režnja češnjaka
- nekoliko grančica svježeg peršina
- nekoliko grančica svježeg timijana
- maslinovo ulje
- 1,5 litra organskog pilećeg ili povrtnog
- temeljca
- 75 g vrhnja
- 6 kriški ciabatte
- ekstradjevičansko maslinovo ulje
Priprema
Gljive očistite mekim kistom ili četkom i tanko narežite. Ogulite i tanko narežite luk i češnjak, tanko narežite celer, otrgnite listiće peršina pa sitno nasjeckajte stabljike. Otrgnite listiće timijana.
Posudu s ručkom stavite na srednje jak plamen, ulijte malo maslinovog ulja, dodajte luk, celer, češnjak, stabljike peršina, listiće timijana i gljive, poklopite posudu pa ostavite da se sve lagano pirja dok ne omekša.
Iz posude izvadite 4 žlice gljiva i ostavite ih za kasnije. U posudu ulijte temeljac, pričekajte da juha zavrije na srednje jakom plamenu, a zatim ga posve smanjite i ostavite da sve vrije 15 minuta. Po ukusu začinite morskom solju i crnim paprom pa sve glatko izmiksajte štapnim mikserom.
U juhu ulijte vrhnje, pričekajte da još jednom zavrije pa isključite plamen. Kriške ciabatte prepržite u tavi, na njih stavite većinu sačuvanih gljiva pa ih pokapajte s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Nasjeckajte peršin.
Juhu ulijte u zdjelice i posipajte nasjeckanim peršinom i preostalim gljivama. Poslužite je s preprženim kriškama ciabatte.
Pržena govedina s rižom
Tajna uspjeha ovog recepta krije se u tome da sastojke treba jako brzo miješati i to na vrlo jakom plamenu. Sve sastojke, stoga, pripremite unaprijed i neka vam budu pri ruci.
Potrebni sastojci
- 150 g riže dugog zrna
- 1 režanj češnjaka
- komadić od 2,5 cm đumbira
- 6 glavica mladog luka
- nekoliko grančica svježeg korijandera
- 2 svježa crvena čilija
- 250 g goveđih leđa ili odreska
- ulje od kikirikija
- 1 puna šaka egzotičnih gljiva, npr.
- japanskih gljiva enoki ili gljiva shiitake
- 2 velika jaja iz organskog uzgoja
- riblji umak
- manje slan sojin umak
- sezamovo ulje
- po želji: 1 limeta
Priprema
Rižu skuhajte prema uputi na paketiću, ocijedite, raširite po većem tanjuru i ostavite da se posve ohladi. Dok se hladi, očistite češnjak i ogulite đumbir, očistite 4 mlada luka, narežite ih na četvrtine, pa sve stavite u mini-sjeckalicu.
Otrgnite i dodajte većinu listića korijandera i 1 1⁄2 čilija (po želji ga očistite od sjemenki). Sve izmiksajte tako da dobijete finu pastu.
Govedinu tanko narežite na komadiće veličine zalogaja. U woku ili velikoj tavi na jakom plamenu zagrijte 1 žlicu ulja od kikirikija, ubacite komadiće govedine pa ih neprekidno miješajte minutu ili dok ne poprime smeđu boju. Mesu dodajte začinsku pastu i natrgane gljive. Sastojke pržite 2 minute pa dodajte ohlađenu rižu i sve pržite i neprekidno miješajte još 2 minute ili dok riža ne postane posve vruća. Očistite i tanko narežite preostali mladi luk i čili.
Sastojke u tavi pomaknite na jednu stranu, na prazan prostor razbijte jaja i malo ih promiješajte. Kad budu srednje pečena, ali i dalje mekana, pomiješajte ih s rižom i tavu maknite s plamena. Sve po ukusu začinite ribljim i sojinim umakom, dodajte sezamovo ulje te sve posipajte sačuvanim korijanderom i nasjeckanim mladim lukom. Po želji uz jelo poslužite i kriške limete kojom možete pokapati jelo.
ZA SVAKOGa PO NEŠTO
Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije
Jednostavne palačinke
Ovaj univerzalni recept možete pripremiti u slatkoj ili slanoj verziji, ovisno što vam je draže.
Potrebni sastojci
- 3 velika jaja iz organskog uzgoja
- 125 g višenamjenskog brašna
- 250 ml mlijeka
- neslani maslac
Priprema
Jaja razbijte u zdjelu, dodajte im brašno, mlijeko i prstohvat morske soli pa sve izmiješajte ručnim mikserom. Ostavite smjesu da odstoji 15 minuta.
U velikoj neprijanjajućoj tavi na srednje jakom plamenu rastopite maslac (ili malo ulja ako želite malo zdravije palačinke). Tavu malo nagnite da rastopljeni maslac prekrije dno.
Ulijte 1 zaimaču tekućeg tijesta, ponovo nagnite tavu da se smjesa razlije, pecite 1 do 2 minute ili dok se palačinka ne odlijepi. Kad požuti s donje strane, okrenite je na drugu stranu i pecite još minutu ili dok ne bude pečena.
Palačinke odmah poslužite s omiljenim nadjevom.
Savjet Jamieja Olivera:
Ponekad malo izmijenim recept pa umjesto 75 g višenamjenskog upotrijebim integralno brašno. Palačinke time dobiju dodatnu teksturu i okus. Možete pripremiti i američku inačicu palačinki: višenamjensko brašno zamijenite brašnom s dodanim praškom za pecivo pa u tavu stavite zaimaču tijesta, ali tako da se prekrije samo središnji dio tave.
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA