BEZ INFEKCIJA

Nećete vjerovati koliko su kondomi važni za zdravlje vagine

07.08.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Prezervativ sprečava spermije da utječu na pH ravnotežu vagine, a upravo zbog toga zdrave bakterije neometano mogu funkcionirati

Svima je poznato da su prezervativi iznimno korisni kada je riječ o spolno prenosivim bolestima, ali malo ljudi zna da prezervativi održavaju vaginu zdravom. Naime, najnovije kinesko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Plos One, pokazuje da seks bez prezervativa remeti kiselost vagine što može izazvati čitav niz neugodnih problema.

U istraživanju znanstvenika iz Beijing Friendship Hospitala sudjelovale su 164 seksualno aktivne žene. Dio njih koristio je prezervativ, a dio njih nije. Uočeno je da su žene koje su koristile prezervative tijekom odnosa imale zdravije vagine, odnosno imale su nenarušenu ravnotežu tzv. dobrih bakterija.

Znanstvenici smatraju da je to zato što prezervativ sprečava spermije da utječu na pH ravnotežu vagine, a upravo zbog toga zdrave bakterije neometano mogu funkcionirati. Sve to rezultira zdravljem vagine bez raznih dosadnih infekcija. Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da prezervativi pozitivno utječu na zdravlje vagine, ali je prvo koje je konkretno i jasno pokazalo zašto je za žene dobro koristiti prezervativ.