Nedostaje li vam ideja za ukusne objede, voditeljica Karmela Vukov Colić donosi jednostavan recept za pastirsku pitu koji se isplati isprobati. Ovaj poznati specijalitet tradicionalno se priprema od mljevene janjetine, a nećete pogriješiti odlučite li janjetinu zamijeniti piletinom ili puretinom
Sastojci:
- mljevena puretina, piletina ili junetina
- 700 grama krumpira
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 poriluk
- 2 češnja češnjaka
- 1 šalica temeljca
- 1-2 žlice koncentrata rajčice
- 1 šalica graška (smrznutog ili iz konzerve)
- 1 kocka maslaca
- 1 kiselo vrhnje
Priprema:
700 g krumpira ogulite, narežite na komade i kuhajte u slanoj vodi za pire. Istovremeno na malo ulja propirjajte 1 veći usitnjeni luk, 1 naribanu mrkvu i 1 sitno nasjeckan poriluk. Dodajte i 2 nasjeckana češnja češnjaka. Kad povrće uvene, ubacite 500 g mljevenog mesa i miješajte dok ne promijeni boju.
Tad ulijte 1 šalicu temeljca u kojoj ste razmutili 1-2 žl koncentrata rajčice (ili 1 šalicu kuhane rajčice) i pirjajte 10 min. Dodajte i 1 šalicu graška (smrznutog ili iz konzerve). Začinite po ukusu. Kuhajte još nekoliko minuta. Ako treba, podlijte s još malo temeljca.
Kuhani krumpir ocijedite, dodajte mu kockicu maslaca, sol i 1 kiselo vrhnje i napravite pire. Vatrostalnu posudu premažite maslacom i po njoj rasporedite meso. Prekrijte ga pripremljenim pireom. Po vrhu rasporedite listiće maslaca. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 20-ak minuta. Poslužite uz sezonsku salatu.