Ovo jelo možete jesti samostalno ili pak kao raskošan prilog uz neko meso. Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, koje vjerojatno već imate kod kuće, a najviša vremena oduzet će vam sjeckanje krumpira, no ako imate pri ruci kuhinjsko pomagalo mandolinu, s rezanjem ste gotovi u tren oka
Krumpiri au gratin poznati su još pod nazivom dauphinoise, a riječ je o klasiku iz francuske kuhinje. Recept je vrlo jednostavan: radi se o nekoliko slojeva tanko narezanih krumpira koji se peku u maslacu i vrhnju s dodatkom, mirisne svježe majčine dušice.
Potrebni sastojci:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 2 češnja češnjaka
- 30 g maslaca
- 1.25 kg krumpira
- 1 žličica soli
- malo papra
- 250 g sira, naribanog poput cheddara, edamera…
- svježa majčina dušica
Priprema
Rastopite maslac i izmiješajte ga s vrhnjem i protisnutim češnjakom.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Ogulite krumpire i narežite na što tanje kriške. Posolite ih i popaprite.
U kalup za pečenje poredajte trećinu narezanih krumpira te na njih izlijte razmućeni maslac i vrhnje. Pospite s trećinom naribanoga sira i par listića majčine dušice.
Ponovite isti postupak još jednom, a treći sloj krumpira zalijte s vrhnjem i maslacom, no nemojte ga posipati sa sirom.
Pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 50-60 minuta dok krumpiri ne omekšaju. Izvadite ih i pospite s ostatkom sira i ponovo stavite u pećnicu na 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.
ZA SVAKOGa PO NEŠTO