TAKO UKUSNO

Kad jednom probate krumpir na ovaj način, nećete ga poželjeti jesti nikako drugačije

08.01.2022 u 18:46

Bionic
Reading

Ovo jelo možete jesti samostalno ili pak kao raskošan prilog uz neko meso. Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, koje vjerojatno već imate kod kuće, a najviša vremena oduzet će vam sjeckanje krumpira, no ako imate pri ruci kuhinjsko pomagalo mandolinu, s rezanjem ste gotovi u tren oka

Krumpiri au gratin poznati su još pod nazivom dauphinoise, a riječ je o klasiku iz francuske kuhinje. Recept je vrlo jednostavan: radi se o nekoliko slojeva tanko narezanih krumpira koji se peku u maslacu i vrhnju s dodatkom, mirisne svježe majčine dušice.

Potrebni sastojci:

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 2 češnja češnjaka
  • 30 g maslaca
  • 1.25 kg krumpira
  • 1 žličica soli
  • malo papra
  • 250 g sira, naribanog poput cheddara, edamera…
  • svježa majčina dušica

Priprema

Rastopite maslac i izmiješajte ga s vrhnjem i protisnutim češnjakom.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Ogulite krumpire i narežite na što tanje kriške. Posolite ih i popaprite.

U kalup za pečenje poredajte trećinu narezanih krumpira te na njih izlijte razmućeni maslac i vrhnje. Pospite s trećinom naribanoga sira i par listića majčine dušice.

Ponovite isti postupak još jednom, a treći sloj krumpira zalijte s vrhnjem i maslacom, no nemojte ga posipati sa sirom.

Pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 50-60 minuta dok krumpiri ne omekšaju. Izvadite ih i pospite s ostatkom sira i ponovo stavite u pećnicu na 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju.

ZA SVAKOGa PO NEŠTO

Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije

Pogledaj galeriju