Panna cotta dobro je poznata ljubiteljima talijanske kuhinje, a posebna konzistencija ove slastice postiže se listićima želatine
Rijetki su oni koji ne vole ovaj kremasti desert s okusom vanilije koji se često poslužuje u kombinaciji s npr. bobičastim voćem, malinama, jagodama...
Panna cotta s mandarinama (ili klementinama) podjednako je ukusna i osvaja svojom neodoljivom slatko-kiselom notom.
Pa ako ste se zaželjeli neke osvježavajuće slastice s voćnim okusom, nećete pogriješiti ako se odlučite svoje ukućane razveseliti ovim divnim desertom koji se topi u ustima, a uključuje svega nekoliko sastojaka.
Sastojci:
Za panna cottu:
5 decilitara vrhnja
3 lista želatine
100 g bijelog šećera
1 mahuna vanilije
Za kremu od mandarina
sok od mandarina
4 žumanjka
3 žlice kukuruznog brašna
80 g bijelog šećera
4 čaše mlijeka
Priprema:
Listove želatine stavite u hladnu vodu. Vrhnje, šećer i mahunu vanilije otvorenu po dužini ulijte u lonac. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Izvadite mahunu, pustite da se ohladi i dodajte listiće želatine te dobro promiješajte da se otopi.
Ovu smjesu podijelite u čaše i stavite u hladnjak da se stegne na 3-4 sata.
Krema od mandarina:
Istucite žumanjke sa šećerom. Lonac s mlijekom i korom mandarine stavite na vatru i zakuhajte. Smanjite vatru i dodajte smjesu žumanjaka sa šećerom. Kukuruzno brašno razrijedite s malo vrućeg mlijeka i dodajte prethodnoj smjesi. Dodati sok od mandarina, promiješati i ne prestati miješati dok se ne zgusne.
Pustite da se ohladi. Izvadite čaše s panna cottom iz hladnjaka i dodajte na vrh kremu od mandarina.
Stavite u hladnjak na 1 sat i kada izvadite ukrasite po želji komadićima mandarine i sjeckanim orasima. I dobar tek!