Nakon blagdana i uživanja u prepunom stolu često vrlo kaloričnih specijaliteta, siječanj je idealno vrijeme da tijelu pružimo potrebnu dozu energije uz laganije delicije. Ova četiri riblja recepta svakako vrijedi isprobati i uživati u slasnim okusima
Jedan od najpoznatijih hrvatskih restorana, zagrebački Bota Šare, predlaže četiri maštovita jela kao stvorena za siječnja i sezonu nakon blagdana. Lagana i ukusna, uživat ćete u svakom zalogaju ovih ribljih specijaliteta, čak iako ste zagriženi ljubitelj mesa.
Riba sa žara s kuhanom raštikom i krumpirom
Raštika je u svijetu jedna od najintrigantnijih namirnica, posebno cijenjena zbog svojih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. Po porciji prosječno sadrži svega 49 kalorija, a uz dodatak ribe, kuhanog krumpira i savršeno odabranih začina predstavlja jedno od najzdravijih, ali i najukusnijih jela u kojem ćemo uživati u hladnim danima.
Potrebni sastojci:
- 2 kg brancina
- 40 g raštike
- 20 dkg krumpira
- Sol po želji
- Maslinovo ulje po želji
Priprema:
Ribu očistiti od ljuski i utrobe, ispeći na otvorenoj vatri.
Krumpire i raštiku oprati i ubaciti u lonac s kipućom vodom te kuhati desetak minuta.
Posoliti po želji. Prilikom serviranja zaliti domaćim maslinovim uljem.
Orzotto od sipe
Orzotto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu. Ječam je visokovrijedna namirnica koja u spoju sa sipom, bijelim vinom i češnjakom daje savršen zimski obrok. Veliku pažnju treba posvetiti porijeklu i svježini ribe koju pripremamo. Za ovaj obrok preporuka je i nešto drugačija srdela. One u tempuri nisu svakodnevna pojava, no servirane uz sezonsko povrće odličan su izbor i lagane su za pripremu.
Potrebni sastojci za četiri osobe:
- 1 kg očišćene jadranske sipe
- 500 g sitno sjeckane kapule
- 3-4 režnja češnjaka
- List lovora
- Stonska sol
- Papar
- Maslinovo ulje
- 1 dl crnog vina
- 0,5 l ribljeg temeljca
- 0,3 l šalše
- 100 g ukiseljenog motra
- List peršina
- 400 g orza/ječma
Priprema:
Orzo oprati i djelomično skuhati. Dodati maslinovo ulje i ostaviti u tekućini u kojoj se kuhao.
Zažutiti luk, dodati sipu rezanu na tanke trakice no ne previše tanke. Začiniti, dodati češnjak i lovor.Kada je djelomično gotovo dodati šalšu, kratko kuhati te zatim dodati vino. Kada vino ispari i sve dostigne umjerenu gustoću dodati orzo i dobro izmiješati.
Servirati s malo motra na vrhu orza. Motar je mediteranska samonikla biljka uskih mesnatih listova koja raste gotovo iz kamena. Možemo je kuhati lešo ili je raditi na salatu s maslinovim uljem i češnjakom.
Wok s tunom
Wok s tunom odličan je lagani, a istovremeno zasitni obrok bogat okusima koji u svojoj sinergiji tvore zaista neodoljivu kombinaciju. Svježa tuna, mladi luk, tikvice i crvena paprika samo su neki od sastojaka koji ovoj deliciji daju zaista posebnu notu.
Potrebni sastojci za četiri osobe:
- 2 mlada luka
- 2 crvene paprike
- 2 češnja češnjaka
- 2 tikvice
- 500 g svježe tune
- sol
- papar
- soja sos
- šareni sezam
- maslinovo ulje
Priprema:
Poriluk narezati na kolutiće (samo bijeli dio). Papriku i tikvicu na trakice. Češnjak narezati na listiće. Tunu nasjeckati na kockice cca 2x2 cm i marinirati solju, paprom i soja umakom. Prije pečenja uvaljati u sezam.
U zagrijanu wok tavu staviti 0,05 ml maslinovog ulja. Prvo ispržiti tunu sa svih strana. Izvaditi van i ostaviti da se malo ocijedi.
Na masnoću od prženja tune baciti paprike i češnjak, pržiti cca 2 min, zatim dodati tikvice. Kada tikvice omekšaju dodati mladi luk i podliti sa sojom (po potrebi sa malo ribljeg temeljca). Kada provri skloniti s vatre. Servirati povrće, na njega posložiti kockice tune, preko tune staviti sitno sjeckani mladi luk (zeleni dio).
Mediteranska rolica
Mediteranska rolica izvrstan je laganiji obrok koji će oduševiti ljubitelje sushija, ali i najzahtjevnija nepca. Svježe jadranske kozice, avocado i jadranska tuna izvrsno se uklapaju sa sushi rižom dok primamljivi okusi bosiljka i crnih pečenih maslina ovom jelu daju dodatnu čar.
Potrebni sastojci za 4 rolice:
- 100 g brašna za tempuru
- 10 g oštrog brašna
- 0,5 l suncokretovog ulja
- 50 g svježih jadranskih kozica
- 20 g krastavca
- 20 g avokada
- 40 g fileta svježe jadranske tune
- 300 g kuhane sushi riže
- 1 list nori alge
- -bosiljak
- crne pečene masline
Priprema:
U brašno za tempuru dodati malo soli i vode dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za palačinke. Smjesu dobro ohladiti.
Svježe jadranske kozice uvaljati u oštro brašno zatim u dobro ohlađenu tempuru pa u duboko ulje, pržiti dok se ne zarumene.
List nori alge prerezati po pola zatim na svaku polovicu rasprostraniti sushi rižu, okrenuti na stranu na kojoj je alga te dodati pržene kozice, krastavac i avokado koje smo prethodno narezali na prutiće. Sastojke zarolajte u sushi rolicu.
Filet jadranske tune narezati na tanke gotovo prozirne fetice te lagano zapržiti na tavi 10 sekundi, fete tune složiti na prethodno zarolanu rolicu, narezati rolicu te na svaki zalogaj dodati malo bosiljka i masline.