najbitniji korak

Nemojte zakasniti: Ovo je ključno za čaroban rast lavande, a potrebno je 10 minuta

28.08.2024 u 14:37

Bionic
Reading

Kako bi lavanda raskošno rasla i u idućoj sezoni, krajem ljeta je ključno orezati biljku - što ne zahtijeva puno vremena ni truda

Slavni britanski stručnjak za uređenje i brigu o vrtovima Monty Don podijelio je ključan savjet u održavanju lavande. Riječ je o postupku za koji je potrebno samo deset minuta posla i garantira bujniji rast ovog aromatičnog grma tijekom iduće sezone.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Da biste izbjegli drvenaste, dugačke stabljike, lavandu treba orezivati ​​svake godine. Najbolje vrijeme za to je čim cvjetovi počnu blijedjeti, što, ovisno o sorti, može biti bilo kada između sredine ljeta i kraja kolovoza', piše stručnjak na svojoj stranici i napominje:

'Ali nemojte čekati da se formiraju glavice sjemena ili da cvjetovi postanu smeđi, jer želite ostaviti maksimalno vrijeme za ponovni rast prije zime.'

Rezanje lavande u pravo vrijeme sprječava trošenje energije na cvjetove koji venu i potiče novi rast - što može dovesti do većeg cvjetanja tijekom sljedeće vegetacijske sezone.

Ako se lavanda ne orezuje, riskirate da biljka postane preteška pri vrhu, što znači da će biti osjetljivija na oštećenja od leda kada vrijeme postane hladnije i manja je vjerojatnost da će procvasti dogodine.

Ovaj prekrasan grm ljubičastih cvjetova je najbolje orezati krajem kolovoza kako bi biljka imala dovoljno vremena da se oporavi i očvrsne.

Kako orezati lavandu?

Orezivanje lavande vrlo je jednostavno i vjerojatno će trajati između 10 i 20 minuta. Sve što trebate je par čistih i oštrih vrtlarskih škara kao i rukavice kako biste izbjegli ogrebotine od oštrijih stabljiki.

Za početak odrežite uvenule ili oštećene cvjetne stabljike i one prekomjerne duljine, ali pazite da ne odrežete više od jedne trećine visine biljke.

Izbjegavajte rezati niske drvenaste stabljike u podnožju biljke jer će lavanda teško ponoviti rast isključivo na starim granama - imat će teksturu poput kore i obično će biti tamnije boje od zelenih stabljika koje se nalaze više na biljci.

Nastojte stvoriti okrugao i duguljast oblik tijekom rezanja jer će to spriječiti da biljka postane previše drvenasta i zapetljana dok nastavlja rasti.

'Stabljike režite snažno i formirajući kompaktan oblik, ali svakako ostavite nove izdanke na svakoj stabljici - lavanda često neće ponovno izrasti iz golog drva. Ti će novi izdanci brzo rasti i pružiti atraktivan i zdrav pokrov za zaštitu biljke zimi i osigurati osnovu za predivan rast sljedeće godine', istaknuo je Monty Don.

Nakon što završite s orezivanjem, svakako pokupite sve reznice sa zemlje i stavite ih u kantu jer truli materijal može privući štetnike i gljivične bolesti.

Blago zalijte lavandu nakon rezidbe i vaša će biljka vjerojatno još obilnije cvjetati u novoj sezoni naredne godine.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia