Keksići od đumbira ili Piparkakut neizostavni su dio finske blagdanske trpeze, a ove godine mogu se naći i na vašem blagdanskom stolu zahvaljujući receptu koji je objavilo Veleposlanstvo Finske. Slatki, hrskavi i začinjeni – pravi užitak za nepca
riprema: 30 minuta
Pečenje: 10 minuta
Temperatura pećnice: 200 °C
Sastojci: (za 200 keksa)
1 1/4 čaše (300 g) margarina
1 1/4 čaše (300 g) šećera
3 jaja
1 čaša (2 1/2 dl) tamnog sirupa
2 čajne žličice cimeta
2 čajne žličice đumbira
2 čajne žličice mljevenih klinčića
1 čajna žličica korice od naranče
oko 7 čaša (1 kg) bijelog glatkog brašna
3 čajne žličice sode bikarbone
Priprema:
Zajedno zakuhajte sirup i začine, dodajte margarin i miješajte dok se mješavina ne ohladi.
Izmiksajte jaja i šećer.
Pomiješajte sodu bikarbonu s djelom brašna i dodajte tome mješavinu sirupa i margarina. Zatim dodajte jaja i šećer i ostatak brašna. Ne mijesite dobiveno tijesto.
Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite ga da odstoji preko noći na hladnom.
Razvaljajte tijesto i izrežite željene oblike. Pecite dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.