cvjetna rapsodija

Nikad nije kasno za sadnju: Posadite ih usred proljeća i uživajte u njihovim prekrasnim cvjetovima sve do kasnoga ljeta

02.04.2022 u 16:05

Bionic
Reading

Obično većinu lukovica koje se sade u kućnom vrtu, uključujući vrlo omiljene poput tulipana, narcisa i šafrana, potrebno je staviti u tlo prije prvog mraza kako bi se zajamčilo cvjetanje do proljeća. Ako propustite vrijeme sadnje, nema veze, postoji čitav niz cvjetnih sorti koje možete posaditi usred proljeća, a koje će ukrašavati vrt prekrasnim cvjetnim grozdovima sve do kraja ljeta

Cvjetnim sortama koje se sade kasnije u proljeće nije potrebno produženo razdoblje hladnog mirovanja kako bi rasle poput lukovica posađenih u jesen, što znači da ih možete bez problema posaditi u proljeće i uživati u njima prije kraja godine.

Ovog proljeća odaberite jednu ili nekoliko od ovih ljepotica, a zatim gledajte kako daju dašak boje vašem ljetnom krajoliku.

Dalije

Dalije su blistavi i vrlo plodni cvjetovi, a dolaze u velikom rasponu veličina, oblika i boja latica. Mogu se pohvaliti bujnim izgledom, a uživat će posađene na punoj svjetlosti. Prije sadnje pripremite tlo dodavanjem komposta i višenamjenskog granuliranog gnojiva. Zimi su otpornije u toplijim krajevima, a u hladnijim područjima na kraju sezone možete iskopati gomolje, staviti ih na toplo mjesto da prezime i sljedeće sezone ponovno ih zasaditi.

Gladiole

Omiljeni cvijet među vrtlarima, gladiole unose renesansu u vrt nježnim bojama marelice i blijedozelenim nijansama. Posadite ove male okrugle grmove u proljeće i pričekajte da se pojave njihovi klasovi visoki gotovo metar te prekriveni cvjetovima u obliku orhideja. Gladiole najbolje rastu na plodnom, dobro dreniranom tlu s konstantnom vlagom. U toplijim krajevima mogu prezimiti vani, a u hladnijim područjima uzgajaju se kao jednogodišnje biljke.

Ljiljani

Ljiljani su izdržljive lukovice koje u vaš vrt unose dozu dramatičnosti. Njihovi prekrasni cvjetovi odmah privlače širokim spektrom boja latica, kako čvrstih, tako i onih s pjegama. Prilikom sadnje dobro je odlučiti se za nekoliko sorti i uživati u prekrasnom prikazu i miješanju boja. Na taj način osigurat ćete si ljeto u vrtu ispunjenim bogatom cvatnjom, a ljiljani kao trajnice preživjet će zimu na otvorenom.

Kala

Poznate po svom jedinstvenom, zaobljenom cvijetu, kale cvjetaju u klasičnoj bijeloj, žutoj, narančastoj i ružičastoj nijansi, a tu su i boja lavande i tamnoljubičasta boja šljive. Posadite ih na punoj svjetlosti ili u djelomičnoj sjeni i imajte na umu to da u hladnijim područjima preferiraju puno Sunčeve svjetlosti. Grupirajte ih u grozdove na prednjoj strani gredice ili ih posadite u žardinjere.

Čokoladni kozmos

Za razliku od pravog kozmosa, koji se obično uzgaja iz sjemena kao jednogodišnja biljka, ovaj cvijet raste iz male lukovice. Proizvodi baršunaste bordokestenjaste cvjetove koji nalikuju cvijetu kozmosa na visokoj i tamnoj stabljici. Kao bonus, ovaj cvijet ima neodoljiv miris koji podsjeća na kakao. Porijeklom iz Meksika, ljubitelj je topline i svjetlosti, što ga čini izvrsni izborom za sadnju u cvjetnim posudama.

Etiopska (mirisna) gladiola

Ovaj mirisni srodnik gladiole koji cvjeta u ljeto proizvodi graciozne bijele cvjetove na vitkim stabljikama. U unutarnjem dijelu svakog cvjeta nalazi se prepoznatljiv tamnoljubičasti trag koji kreira vrlo upečatljiv vizualni kontrast. Treba ih uzgajati na izravnoj svjetlosti i saditi nakon što se tlo počne zagrijavati, a može ih se uzgajati i kao jednogodišnje biljke u hladnim i toplijim područjima.

Kaladij

Ovu biljku umjesto cvijeća odlikuje upadljivo lišće. Prilikom sadnje treba voditi računa o tome da uspijeva na jakom, no neizravnom svjetlu, što znači da se može provući ispod drugih biljaka ili postaviti tamo gdje njihovo lišće može vidjeti nebo, ali ipak nisu na izravnoj svjetlosti. Dolaze u raznim bojama, uključujući zadivljujuću kombinaciju bijele i zelene, ružičaste, crvene i magente, a tijekom zime možete ih premjestiti u unutarnji prostor, u kojem će također biti lijep ukras.

Ukrasni luk

Ako želite postići 'wow efekt', ukrasni luk koji može doseći i visinu od 1,5 metara pravi je odabir. Visoka i vitka stapka završava efektnim, savršeno okruglim cvjetnim globusom ljubičaste boje.

Kana

Ako želite dodati visinu i dimenziju svom vrtu, kane su dobar izbor jer mogu narasti od jednog do dva metra u visinu, a dolaze u raznim bogatim bojama cvijeća i upečatljivim uzorcima listova. Tropskog izgleda, odlično izgledaju zasađene uz bazen ili rub terase i dvorišta.