Tomislav Karamarko iz hotela Borik Falkensteiner u Zadru pobijedio je na 10. Državnom prvenstvu kuhara koje se održava u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva. Drugo mjesto pripalo je Nikolini Lončar iz hotela Zlatan u Koprivnici, a treći je Zlatko Novak koji je trenutno na privremenom radu u Njemačkoj
Borba za titulu je bila tijesna jer je riječ o vrhunskim kuharima, a podsjećamo da je Nikolina bila prvakinja države 2009. godine, dok je Zlatko titulu najboljeg ponio lani.
Državno prvenstvo kuhara dio je najveće i najznačajnije manifestacije kulinarske struke, Dana hrvatskog kulinarstva. Ove godine natjecanja i popratni edukativni program održavali su se u umaškom hotelu Sol Garden Istra od 10. do 14. studenoga.
Prvenstvo je uključivalo natjecanja u 13 kategorija, od kojih mnoge imaju i nekoliko potkategorija te je zaista velik broj jela koje je potrebno pripremiti. Sveukupno se natjecalo 50 kuhara, od kojih je šestero prihvatilo izazov natjecanja u tri kategorije obavezne za konkurenciju osvajanja titule prvaka države. Od ponedjeljka do srijede morali su pripremiti 13 različitih jela.
U kategoriji A pripremali su četiri vrste malih zalogaja, odnosno finger fooda, i to osam porcija svake vrste, te tri različita hladna predjela. Kategorija B zahtijevala je od natjecatelja da pripreme jedno glavno jelo od ribe te jedno glavno jelo od mesa, dok su u kategoriji C kuhali meni od četiri slijeda – juhu, toplo predjelo, glavno jelo te desert. Posljednja kategorija iziskuje mnogo domišljatosti i znanja jer su natjecatelji s namirnicama bili upoznati tek na samom početku natjecanja te su imali na raspolaganju samo dva sata da osmisle recepte za sva četiri jela na meniju.
Osim natjecanja kuhara, u sklopu Dana kulinarstva održano je i 5. Državno prvenstvo slastičara na kojem je titulu najbolje zaslužila Ivana Vidaković iz Riviera Adria hotela u Poreču te 8. Kamelija kup, natjecanje učenika. Pobijedila je ekipa učenika kuhara iz Srednje strukovne škole Vinkovci, a u kategoriji slastičara najbolji je bio predstavnik kninske Srednje strukovne škole kralja Zvonimira Tomislav Marušić.
Dani hrvatskog kulinarstva održavaju se 10 godina u nizu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike i Ministarstva turizma.