donosimo ideje

Od Berlina do Hamburga: Kako provesti vrijeme u dva najveća njemačka grada?

21.06.2024 u 09:37

Bionic
Reading

Prva i druga utakmica, koje smo odigrali protiv Španjolske i Albanije su iza nas. A četiri dana između dvije utakmice bila su dovoljna da barem malo ‘zagrebemo ispod površine’ ova dva grada. Nudimo vam ideje

Od Berlina do Hamburga dijeli vas tek nešto više od 3 sata vožnje, što bi u kilometrima bilo gotovo 300 kilometara. Kako bi put prošao što udobnije, mi smo se, zahvaljujući ponudi koja se ne odbija, na isti uputili s našim novim ljubimcem, hibridom Renault Espace E-Tech, koji se pokazao idealnim kako na putu do Berlina i Hamburga, tako i u snalaženju u ta dva grada.

Pitate se sigurno zašto idealan? Pa odgovor je i više nego jednostavan. Naime, model kojim putujemo je hybrid i koristi jedan od najboljih hibridnih motora na tržištu koji jamči izvanredne vrijednosti potrošnje goriva dosega i emisija CO2, što znači da osim ugrađena dva elektromotora ima i motor s unutarnjim izgaranjem, no on se, osobito u gradskoj vožnji, rijeđe koristi. Ono zašto je nama sve sjelo i više nego savršeno je da su nam se zahvaljujući njemu troškovi za gorivo na ovome putu smanjili do 40 posto.

No, prije negoli smo i krenuli prema Hamburgu odlučili smo još neko vrijeme provesti u razgledavanju Berlina i uživanju u svemu onom što se tamo nudi. A nudi se, vjerujte nam, pregršt toga.

Berlinski zid

Prva asocijacija na Berlin, ali i prva destinacija ukucana u našu navigaciju bio je Berlinski zid, kojim se nakon 2. svjetskog rata ovaj grad razdvajao na Istok i Zapad. Izgrađen je 1961. da bi svoj kraj doživio 9. studenog 1989. godine.

Nismo se samo provezli pored njega, već smo i stali i razgledali, jer Berlinski zid je i glavni simbol ovog grada, ujedno glavnog grada Njemačke, koji je danas sa svojih 3,6 milijuna stanovnika najveći grad u Europskoj uniji.

Punih 28 godina taj je zid dijelio prijatelje, obitelji, a nakon rušenja neki su njegovi dijelovi ostavljeni iz jednostavnog razloga - kao podsjetnik na prošlost. Najduži dio zida, koji još uvijek postoji, danas je umjetnička galerija na otvorenom - Eastside - te je prekriven s više od 100 grafita umjetnika različitih nacionalnosti.

Da Berlin s razlogom nosi titulu trećeg najposjećenijeg grada u Europi, odmah nakon Londona i Pariza, ne treba čuditi, jer taj savršen spoj umjetnosti, povijesti i gastronomije nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Simbol europskog jedinstva i mira

Doći u Berlin a ne prošetati do najpoznatije građevine, Brandenburških vrata, bio bi pravi grijeh. Vrata visoka 26 metara izgrađena su između 1788. i 1791. i inspirirana su vratima na ulazu u atensku Akropolu. 1975. na vrh su stavljena danas itekako poznata kola Quadrigo koja su vukla četiri konja.

Za obilazak ovog spomenika, koji je danas simbol europskog jedinstva i mira i nalazi se u samom središtu grada - u četvrti Mitte, jedan ulični blok udaljen od Reichstaga, ipak smo odlučili sparkirati auto na sigurno i prošetati. Zgrada njemačkog parlamenta nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a doći tamo i ne popeti se na veliku staklenu kupolu s koje se pruža pogled od 360 stupnjeva na cijeli Berlin, bilo bi uistinu loš potez.

Tu su još palača Charlottenburg, televizijski toranj i Olympiastadion, a ne zaboravite napuniti baterije u berlinskom Central Parku, poznatom kao Tiergarten.

Kada je o hrani riječ, ne smijete propustiti tipične berlinske kobasice - Bratwurst i Currywurst - koje možete naći gotovo na svakom koraku. Uz to tu je Döner kebab, naslijeđe turskih doseljenika, koji smo odmah isprobali, baš kao i tradicionalni Eisbein (svinjska koljenica kuhana ili pečena na žaru s kiselim kupusom i krumpirom), a za najveće ljubitelje slatkog ‘pale’ su i Berliner krafne, Pfannkuchen ali i štrudla od jabuka.

Sada kad smo uistinu napunili baterije u Berlinu mogli smo s našim prostranim E-Techom krenuti dalje i uputiti se prema prekrasnom gradu na Elbi koji ima više mostova i kanala od Venecije.

Odat ćemo vam tajnu, posjet Berlinu nije mogao proći i bez dobrog shoppinga. Na sreću, automobil je dovoljno prostran tako da smo uspjeli čak i sakriti jedni od drugih što smo sve kupili. Ne bi bilo dobro da baš sve ‘prijave’ našima kod kuće. Razni pretinci, utori, ali i prostran prtljažnik mogu sakriti uistinu čudo, a uz sve to i dalje nam je ostalo dovoljno mjesta za noge, pa čak i za spuštanje nagiba naslona kako bi vožnja bila ugodna, ali i kako bi malo ‘ubili oko’ i bili spremni za novu avanturu.

Hamburg, grad na Elbi s više mostova i kanala od Venecije

Hamburg je smješten na sjeveru zemlje i kao lučki grad jedan je od najvažnijih europskih pomorskih centara, ali i savršeno odredište za sve zaljubljenike u arhitekturu, povijest i kulturu.

A upravo se oko brojnih kanala i mostova, uz obalu rijeke Elbe, razvio život te je on postao dio njegovog identiteta. Iznenadit će vas podatak da ima čak šest puta više mostova od Venecije, i to oko 2500 njih, kao i da u gradu postoji više od 50 muzeja, 45 kazališta i stotinjak glazbenih dvorana i klubova.

Zelena prijestolnica Europe

Osim rijeke Elbe tu je i jezero Alster, koje dominira središtem grada, a upravo zahvaljujući tome 2011. je Hamburg proglašen ‘zelenom prijestolnicom Europe’, stoga se naš limeni ljubimac i više nego dobro uklopio u cijelu ‘politiku’ i misao vodilju Hamburga.

Događanja u gradu su svakodnevna i uistinu za svaki ukus, ali i džep. Osim toga, Planten und Blumen pravi je zeleni dragulj u srcu Hamburga. Ovaj prostrani park prostire se na 47 hektara i pruža posjetiteljima raznolikost vrtnih stilova i botaničkih čuda. Sa svojim romantičnim ružičnjacima, japanskim vrtom i velikim tropskim staklenikom, park nudi savršeno mjesto za opuštanje i bijeg od gradske vreve. Baš ono što nam je i trebalo nakon duge vožnje iz Berlina.

Što sve još vidjeti dok ste u Hamburgu? Prvo crkvu sv. Nikole. Riječ je o crkvi koja je bila prva javna građevina izgorjela u strašnom požaru koji je pogodio Hamburg u 19. stoljeću, a do danas je ostao najviši toranj u Hamburgu.

Nakon toga zaputili smo se u šetnju kroz četvrt St. Pauli, a zavirit ćemo i u najveći muzej voštanih figura u Njemačkoj ili pak skoknuti do luke odakle se inače svakoga dana nude razna kružna putovanja brodom, a onda dolazimo do dijela kojeg nikako ne smijete propustiti.

Podzemni tunel i kulturne znamenitosti

Kako bi doživjeli nešto ne baš uobičajeno, morat ćete se, poput nas, spustiti na 24 metara ispod površine rijeke Elbe i kroz tunel St. Pauli Elbtunnel, koji povezuje dvije obale rijeke prolazeći ispod nje, izaći na drugu stranu.

Sada kada smo sve dobro razgledali, ali i najeli se, vrijeme je za polazak prema Volksparkstadionu, otvorenom davne 1953., i koji je dom nogometnog kluba Hamburger SV. Pridružili smo se tamo rijeci od 55 tisuća navijača, koliko ih stadion može primiti, i zdušno navijali za naše.

Istraživanje povijesnih lokaliteta

Na povratku, možete se zaustaviti i istražiti povijesne lokalitete između Berlina i Hamburga. Jedan od takvih je Lübeck, mali grad poznat po svojoj srednjovjekovnoj arhitekturi i predivnim gotičkim građevinama. Ovaj UNESCO-v zaštićeni grad nudi šetnje kroz povijest s nevjerojatnim pogledom na Baltičko more. Lübeck je također poznat po svojim marcipanima, koje jednostavno morate probati.

Posjet dvorcima i prirodnim ljepotama

Dok putujete kroz sjevernu Njemačku, posjetite i dvorac Schwerin. Ovaj prekrasni dvorac smješten na jezeru Schwerin pruža uvid u bajkovitu arhitekturu i bogatu povijest. Okružen je vrtovima koje je idealno posjetiti tijekom proljeća i ljeta kada je sve u punom cvatu. Vožnja kroz prirodne ljepote regije Mecklenburg-Vorpommern, poznate po svojim jezerima i šumama, pružit će vam dodatno opuštanje i uživanje.

Gastronomska iskustva

Ne propustite kušati lokalne specijalitete poput plodova mora iz Sjevernog mora, posebno u manjim obalnim restoranima koji nude svježe ulovljene delicije. Uživajte u ribljim specijalitetima, dimljenom lososu i tradicionalnim njemačkim jelima koja su specifična za ovu regiju, kao što je na primjer, Hamburger Pannfisch s pečenim krumpirima.

Hamburg, kao velika luka, nudi izvrsnu ponudu međunarodnih kuhinja zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti trgovine i multikulturalnom karakteru.

Kultura i noćni život

Hamburg je poznat po svom živahnom noćnom životu i bogatoj kulturnoj sceni. Reeperbahn, poznata zbog svojih brojnih barova, klubova i kazališta, nudi nezaboravne noćne provode. Posjetite i Miniatur Wunderland, najveći model željeznice na svijetu, koji će oduševiti sve generacije. Za ljubitelje glazbe, Elbphilharmonie, moderna koncertna dvorana s nevjerojatnom akustikom, nudi razne koncerte i glazbene događaje tijekom cijele godine.

Bilo da ste ljubitelj povijesti, kulture, prirode ili gastronomije, putovanje od Berlina do Hamburga nudi nešto za svakoga. S našim Renault Espace E-Tech hibridom, udobnost i ekološka osviještenost idu ruku pod ruku, čineći ovo putovanje još posebnijim. Spakirajte kofere, pripremite se za nezaboravno iskustvo i krenite u otkrivanje čari dva najveća njemačka grada. Sretan put i uživajte u svakoj minuti!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa zastupnikom marke Renault za Hrvatsku.

sve osim nogometa

Učitavanje...