ciljaju se stanice raka

Odlučite se za Acibadem Zdravstvenu grupaciju: Specijalna terapija lutecijem-177 i sveobuhvatna njega

12.08.2024 u 09:01

Bionic
Reading

Lutecij-177 je radioaktivni element koji se namjenski koristi kod tumora prostate i neuroendokrinih tumora. Tijekom tretmana specifičnim antitijelima i/ili peptidima ciljaju se stanice raka

Lutecij-177 kombinira se s posebnim spojevima kao što je PSMA za tumor prostate i DOTA-TATE za neuroendokrine tumore. Time se omogućuje uništavanje samo ciljanih stanica raka. Tretman je usmjeren na sve stanice raka koje su metastazirale u tijelu, dok se istodobno zdravo tkivo maksimalno štiti. Cilj tretmana je uništiti kancerogeno tkivo i očuvati zdrave stanice u tijelu.

LU-177 PSMA – terapija koja cilja stanice raka prostate

Najčešća bolest za koju se danas koristi terapija lutecijem-177 je rak prostate, jedan od najčešćih karcinoma u svijetu. Rak prostate je treći vodeći uzrok smrtnosti od raka kod muškaraca. Iako postoji nekoliko odobrenih tretmana za ovu bolest, liječenje lutecijem-177 preporučuje se onima koji nemaju koristi od drugih tretmana, a odluku donosi liječnik koji liječi pacijenta. Ipak, nisu svi pacijenti pogodni za liječenje terapijom Lu-177 PSMA.

Da bi terapija Lu-177 PSMA bila uspješna, PMSA mora biti prisutan u tkivu raka prostate.

Slikovne pretrage GA-68 PSMA PET/CT

Galij-68 (Ga-68) je radioaktivni izotop galija kojega nema u prirodi. Koristi se tijekom PET slikovnih pretraga za izradu slika visoke razlučivosti tijekom dijagnosticiranja i praćenja određenih vrsta raka.

PET slikovna pretraga s Ga-68 PSMA mora započeti najmanje 2 mjeseca prije početka liječenja lutecijem-177 jer jasno vizualno prikazuje kancerogene stanice prostate. Ova vrsta pretrage omogućuje liječnicima da procijene točnu poziciju raka, koliko se rak proširio te pokazuju da PSMA postoji u dovoljnim količinama u tim stanicama.

Priprema za terapiju

Liječenje lutecijem-177 provode stručnjaci nuklearne medicine. Međutim, liječenjem upravlja 'multidisciplinarni tim' koji uključuje urologe i onkologe.

Biokemija seruma i kompletna krvna slika rade se najmanje 2 tjedna prije tretmana. Ti će rezultati, kao i informacije o statusu bolesti prije liječenja, primijenjenim terapijama i patološkim rezultatima, biti predmetom procjene konzilija.

Lu-177 PSMA koji se koristi tijekom liječenja za svakog pacijenta posebno pripremaju naši iskusni i obučeni ljekarnici sa Odjela za radiofarmaciju u našoj bolnici. Terapiju u našim bolnicama provode iskusni stručnjaci nuklearne medicine, uz osiguranu maksimalnu udobnost našim pacijentima i uz najsuvremeniju tehnološku opremu posebno namijenjenu za terapije radionuklidima.

Provođenje terapije

Prije zahvata pacijentima se savjetuje da piju puno vode. Naše ljubazno medicinsko osoblje ubacuje kanilu u venu gdje se za manje od jedne minute provodi terapija Lu-177 PSMA. U narednih 30 minuta nastavlja se sa serumom. Ako je potrebno, tijekom ili nakon tretmana pacijenti mogu dobiti i lijekove protiv mučnine.

Netom nakon primljene terapije

Snimanje cijelog tijela radi se u Odjelu za nuklearnu medicinu tijekom prvih i 48 sati nakon primjene lijeka. Pacijenti obično dobivaju otpust iz bolnice 24 sata nakon tretmana.

Što trebate znati nakon terapije

Lutecij-177 je radioaktivna tvar. Tijekom prvih 12 sati nakon intravenske primjene terapije, najveća količina izlučuje se mokraćom. Iz tog razloga pacijenti jednu noć ili dan borave u posebnoj olovom zaštićenoj sobi, gdje se pod nadzorom naših stručnjaka koordinira daljnje liječenje.

Ograničenja nakon primljene terapije

Tijekom boravka u bolnici posjete treba izbjegavati kako bi se spriječilo širenje zračenja. Bliske kontakte trebate ograničiti 24 sata nakon tretmana. Nakon otpusta obitelj i prijatelji uglavnom su sigurni, ali tri dana trebate izbjegavati kontakte s djecom i trudnicama. Nemojte dijeliti krevet i razmislite o rizicima ako trebate koristiti javni prijevoz.

Tijek terapije i nadzor

Tretman se može ponoviti 2 do 6 puta u intervalima od 6-8 tjedana. Naknadni tretmani zakazuju se na temelju učinka na vaš PSA, krvne stanice, bubrege i jetru. Dva tjedna prije narednog tretmana potrebno je obaviti i kliničku procjenu. Ova procjena obuhvaća krvne ​​pretrage, scintigrafiju kostiju, GA-68 PSMA i 18F-FDG PET/CT slikovne pretrage, prema potrebi.

Odaberite ACIBADEM Zdravstvenu grupaciju za terapiju lutecijem-177

Acıbadem Zdravstvena grupacija specijalizirana je za liječenje lutecijem-177 ali i drugim naprednim radioaktivnim tretmanima, i osigurava personalizirane planove njege pacijenta koje provode iskusni profesionalci. Naša ustanova pacijentima osigurava njegu svjetske klase uz najsuvremeniju opremu i holističku potporu našeg multidisciplinarnog tima. Nudimo sveobuhvatnu potporu prije i nakon tretmana, psihološko savjetovanje i grupno savjetovanje pacijenata i njihovih obitelji. Svojom stručnošću, naprednom tehnologijom i pristupom usmjerenim na pacijenta, stvaramo idealno okružje za specijalizirane tretmane maksimalne učinkovitosti. Konzultacije s našim liječnicima pomoći će u određivanju najboljeg plana liječenja. Kontaktirajte nas za smjernice.