SPOJ DVAJU SVJETOVA

Olimpijske igre u Parizu donose i modni spektakl: Pogledajte uniforme nacionalnih timova

22.07.2024 u 09:24

  • +3

Olimpijske uniforme nacionalnih timova

Izvor: Društvene mreže / Autor: instagram screenshot/ @michelamazonka

Bionic
Reading

Olimpijske igre uvijek pružaju priliku svjedočiti atletskim izvedbama na gotovo nadljudskim razinama—a ove godine, najbolje olimpijske uniforme daju naslutiti da će u Parizu također biti i dosta izvanredne sportske mode

Budući da je Pariz domaćin Ljetnih igara 2024., luksuzni titani poput grupacije LVMH kao glavnog sponzora i brendovi od Ralpha Laurena do Berlutija, koji opremaju sportaše, timske uniforme svake zemlje predodređene su da izmame vlastitu rundu navijanja.

Zbog međunarodnog fokusa Olimpijskih igara, 'oprema' koju svaki natjecateljski tim nosi pažljivo je izrađena kako bi odražavala matične zemlje sportaša. Od kitnjastih kompleta za ceremoniju otvaranja do taktičke atletske odjeće napravljene da izdrži nevjerojatne pothvate ljudskog junaštva, svaka uniforma odaje počast nacionalnom ponosu, a po dosad otkrivenim ovo su jedne od najboljih.

Michel & Amazonka za tim Mongolije

Uniforme koje je za Mongoliju kreirao modni brend Michel & Amazonka sa sjedištem u Ulaanbaataru postale su viralni hit na društvenim mrežama nakon što su otkrivene u srpnju. I nije ni čudo: uniforme—koje će nositi sportaši i nositelji zastava tijekom ceremonija zatvaranja i otvaranja Olimpijskih igara—imaju privlačan niz zamršenih detalja. Prema Mongolskom nacionalnom olimpijskom odboru, za izradu svake uniforme utrošeno je 20 sati.

Ralph Lauren za Sjedinjene Države

Legendarni američki dizajner o izgledu američkog olimpijskog tima brine od 2008. godine. Ovogodišnjim dizajnom odao je počast klasičnom američkom krojenju po kojem je najpoznatiji. Na ceremoniji otvaranja igara, američki sportaši nosit će tradicionalni sako preko prugaste košulje i kravate s hlačama od svijetlog trapera. Crveni, bijeli i plavi detalji ne ostavljaju misterij u pogledu zemlje podrijetla natjecatelja.

Berluti za Francusku

Sport se obično ne povezuje sa smokinzima, no to nije spriječilo luksuzni brend Berluti da uključi malo inspiracije iz formalnog odijevanja za kreiranje uniformi francuskog tima na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Rezultat je i više nego elegantan: kraljevsko plava boja miješa se s reverima ombre efekta koji sugeriraju izgled francuske zastave.

Uniforme za francuski tim dizajnirane su u suradnji s Carine Roitfeld, bivšom urednicom francuskog Voguea i sadašnjom urednicom magazina CR Fashion Book. Jakna, koja stiže u varijanti s rukavima i bez njih, predstavljena je uz odgovarajuće hlače uskog kroja i suknju.

Ben Sherman za Veliku Britaniju

Britanski brend odabran je treće uzastopne Olimpijske igre da dizajnira uniforme za tim Velike Britanije, kao i popratnu capsule kolekciju. Motiv ruže, čička, narcisa i djeteline, koji simboliziraju identitet i povijest svake nacije Ujedinjenog Kraljevstva, vidljiv je posvuda.

Lululemon za Kanadu

Uniforme kanadskog olimpijskog tima stižu s jedinstvenim printom koji odražava kanadsku povijest i bioraznolikost, uključujući provincijsko cvijeće.

Uniforme imaju jedinstvene značajke kao što su magnetski patentni zatvarači, petlje za navlačenje, senzorske vodilice na dodir i ljubavne poruke na brajici.

Olimpijska uniforma australskog tima

Sredinom travnja otkrivena je uniforma australskog tima za Olimpijske igre u Parizu. Sastoji se od strukturiranih plavozelenih sakoa, plisiranih žutih i bijelih suknji, čistih bijelih tenisica, torbi na rame i lanenih hlačica. Podstave na svakoj jakni uključuju imena svih australskih olimpijskih pobjednika, dok šal prikazuje autohtono umjetničko djelo pod nazivom 'Walking Together' olimpijskog boksača Paula Fleminga.

Decenio za Portugal

Odlučujući se za eleganciju i sofisticiranost, mediteranski brend Decenio stoji iza ovogodišnjih olimpijskih uniformi portugalskog tima. Nadahnut baštinskim motivima portugalskih rukotvorina, Decenio je dizajnirao uzorak odjevnih predmeta imajući na umu šarmantne motive ljubavi.

EA7 Emporio Armani za Italiju

Mlađi brend talijanskog kralja elegancije pobrinuo se za stvaranje uniforme i opreme za tim Italije na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Svoju olimpijsku kolekciju, Armani je predstavio u sklopu predstavljanja muške kolekcije za aktualnu sezonu, tako što je šest talijanskih olimpijaca i šest paraolimpijaca, koji se natječu u raznim disciplinama na Igrama, prošetalo modnom pistom u sportskim komadima kreiranim posebno za ovaj značajan sportski događaj.

Olimpijska uniforma tima Južne Koreje

Uniforma južnokorejskog tima je svijetloplava, simbolizirajući energiju i duh mladosti. Podstava jakni ima uzorak inspiriran korejskim plavo-bijelim porculanom, a remen je moderna interpretacija tradicionalnog remena korejske palače.

Japanski tim u uniformama otpornim na infracrveno zračenje

Na Olimpijskim igrama u Parizu, japanski će timovi nositi uniforme izrađene od nove tkanine koja upija infracrveno svjetlo, sprječavajući vidljivost ispod uniformi. Ova je inovacija posljedica pritužbi sportaša Japanskom olimpijskom odboru na publikacije s eksplicitnim natpisima seksualne prirode s infracrvenih kamera 2020. godine.

Olimpijska uniforma hrvatskog tima

Poljski brend 4F zaslužan je za uniforme hrvatskog tima na Olimpijskim igrama u Parizu. Na svečanoj ceremoniji otvaranja i zatvaranja igara, muški sportaši nosit će odijelo stvoreno od crvenog sakoa i bijelih hlača dok će sportašice nositi bijelu haljinu dužine midi, s halter ovratnikom i suptilno istaknutim uzorkom šahovnice.