Francuski tost odličan je način da iskoriste stari kruh, ali i u tren oka pripremite najbolji, slatki doručak. Recepata za francuski tost je mnogo, no onim tradicionalnim uvijek se tako rado vraćamo
Na prvi pogled tako skroman, francuski kruh omiljen je doručak diljem svijeta, a mnogi ga obožavaju upravo zbog njegove jednostavnosti.
Premda je uobičajeno sve češće dodavanje različitih sastojaka, poput sladoleda, meda, pa čak i tartufa, tradicionalni recept teško što može nadmašiti. Isprobajte ovaj jednostavan, lagan i tako sladak recept za pohani kruh.
Sastojci:
- 1 štruca bijelog kruha, po mogućnosti od prethodnog dana
- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- Korica jedne naranče
- Korica jednog limuna
- 2 štapića cimeta
- 2 jaja
- 2 žlice mljevenog cimeta
- Šećer u prahu za posluživanje
- ulje
Priprema:
U veći lonac ulijte mlijeko, dodajte limunovu i narančinu koru i štapiće cimeta. Budite pažljivi prilikom guljenja naranče i limuna kako ne biste zahvatili i bijeli dio kore koji je gorak te bi mogao pokvariti okus pohanog kruha.
Dodajte 100 grama šećera i kuhajte bez ključanja, neprestano miješajući kako bi se šećer otopio. Ovisno o ukusu, možete staviti i manje šećera.
Kada se šećer otopio, a arome stopile s mlijekom, ugasite vatru te mlijeko pustite da se ohladi tako ćete spriječiti lomljenje i mrvljenje kruha prilikom umakanja kriški u mlijeko. Zatim procijedite mlijeko kako biste uklonili korice naranče i limuna te cimet.
Štrucu kruha narežite na šnite te ih obostrano namočite u mlijeko, pustite da se dobro natope, a ako možete ostaviti kruh i pola sata u mlijeku, okus će biti još bolji. Za ovaj recept možete koristiti kruh koji vam se najviše volite ili onaj koji vam je pri ruci, ali idealno je koristiti kruh od prethodnog dana.
Istucite jaja, ulijte puno ulja u tavu i zagrijte.
Svaku krišku kruha pažljivo umočite u jaja s jedne i druge strane te pržite dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
U posudu ulijte 100 grama šećera i 3 žlice mljevenog cimeta te dobro promiješajte. Smjesom pospite pržene kriške kruha i ostavite da se malo prohlade, a nakon toga uživajte.