Recept s tjesteninom koji igra na klasiku. Kombinaciji graška, pršuta, vrhnja i tjestenine rijetko tko će odoljeti, a ovo jelo vjerojatno ćete često pripremati ovog proljeća
Recepata s tjesteninom je mnogo, ali nije lako pronaći onaj koji ispunjava baš sve željene kriterije. Ovaj recept ima sve karakteristike da uđe u kategoriju omiljenih.
Tjestenina s graškom i pršutom, zalivena sočnim vrhnjem uz svježu metvicu koja se dodaje na samom kraju nudi pravu proljetno-gurmanski rapsodiju okusa i boja.
Potrebni sastojci:
- 4 češnja češnjaka, samljeveni
- 3 žlice maslinovog ulja
- 115 g pršuta, narezanog na kockice
- 4 ljutike, nasjeckane na sitne komadiće
- 250 ml slatkoga vrhnja
- 1/2 šalice svježe naribanog parmezana
- 230 g svježeg mladog graška s mahunom, nasjeckan
- 12.5 g svježe metvice, nasjeckane
- sol i papar
- 340 g tjestenine, orecchiette ili farfalle (mašnice)
Priprema:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj vatri i dinstajte češnjak 2-3 minute dok ne zamiriši. Dodajte pršut i kuhajte dodatne 3 do 4 minute.
Dodajte ljutiku i kuhajte još tri do četiri minute dok ne omekša te začinite s jednim ili dva prstohvata soli i malo crnog papra.
U isto vrijeme zakuhajte vodu za tjesteninu, posolite i dodajte tjesteninu. Pripazite da tjestenina bude gotova otprilike u isto vrijeme kada i umak kako vrhnje ne bi predugo stajalo.
Kada je tjestenini potrebno još otprilike tri minute kuhanja, dodajte grašak i kuhajte još dvije minute. Nemojte predugo kuhati kako bi grašak ostao svjež i hrskav. U zadnjoj minuti kuhanja dodajte vrhnje i uz stalno miješanje brzo prokuhajte. Dodajte sir, promiješajte i smanjite vatru na najmanju jačinu.
Dobro ocijedite tjesteninu i prelijte je umakom. Obilno pospite svježom mentom i poslužite s crnim paprom i dodatnim parmezanom. Dobar tek!