Zagrijte pećnicu i pripremite se za najslađi recept koji ćete ovog proljeća obožavati. Hrskava, sočna galetta sa slatkim nadjevom od jagoda, prekrivena tučenim vrhnjem i mascarponeom – pokušajte odoljeti
Sezona jagoda odličan je povod da se okušate u pravljenju galette, ukusne slastice idealne za proljetne plodove. Ova zapravo malena pita zahtijeva vrlo jednostavnu pripremu, a prilikom miješanja i miksanja gotovo je nemoguće pogriješiti.
Pripremite sastojke, slijedite upute, malo miksajte, pa pecite, a nakon toga uživajte. Za potpuni užitak tu je i recept za domaće tučeno vrhnje koje se odlično slaže s ovom slasticom.
Potrebni sastojci za galette:
- 180 g brašna plus još malo za razvlačenje tijesta
- 8,5 g šećera
- 1/2 žličice soli
- 120 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
- 3 do 4 žlice hladne vode
- 200 g svježih jagoda, očišćenih i narezanih na četvrtine
- 70 g šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1 veliko jaje, razmućeno s jednom žlicom vrhnja ili vode
Potrebni sastojci za domaće tučeno vrhnje:
- 225 g mascarponea
- 240 g slatkog vrhnja
- 1 mahuna vanilije, očišćena
- 25 g šećera u prahu
- 1 žličica narančine korice
Postupak za galette:
U zdjeli za miksanje pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Lagano miksajući dodajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, sve dok se tijesto ne počne oblikovati u kuglu.
Oblikujte tijesto u disk, a zatim ga čvrsto zamotajte u plastičnu foliju. Stavite ga u hladnjak na 30 minuta dok pripremate nadjev.
U velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte jagode, šećer, kukuruzni škrob i balzamični ocat, miješajući sve dok se sve ne sjedini. Stavite nadjev sa strane.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Lagano pobrašnite radnu površinu, a zatim pomoću valjka tijesto razvaljajte u krug promjera otprilike 30 cm, a zatim ga prebacite na lim za pečenje.
Žlicom s prorezima nadjev od jagoda stavite na sredinu tijesta, ostavljajući rub tijesta prazan. Prstima preklopite rubove tijesta prema gore, sve do ruba nadjeva
Rubove galette premažite sa umućenim jajetom, a zatim pecite 26 do 30 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđa, a nadjev pjenast.
Nakon pečenja galettu ostavite da se potpuno ohladi dok napravite šlag.
Postupak za kremu:
U zdjeli za miksanje dobro izmiksajte mascarpone, slatko vrhnje, sjemenke vanilije, šećer u prahu i koricu naranče dok ne dobijete srednje gustu smjesu te se ne počnu oblikovati mekani vrhovi.
Za posluživanje, odrežite krišku galette i prelijte šlagom.