Creme brulee, u doslovnom prijevodu 'zapečena krema', jedan je od daleko najpoznatijih francuskih deserata, a oni koji je jednom probaju jako dobro pamte taj slatki kremasti okus i hrskavu koricu. Ako ste sladokusac te bi mogli ovu poslasticu jesti svaki dan, onda svakako isprobajte ovaj odličan i brz recept
Creme brulee mnogi prepoznaju po hrskavoj korici zapečenog šećera na vrhu i nježnom kremastom okusu. Podrijetlo mu nije do kraj razjašnjeno, iako ga se smatra izvornim francuskim desertom, mnogi ga pripisuju Englezima, pa čak i Kataloncima.
Kako god, Creme brulee jedan je od onih deserata koji izgleda vrlo elegantno, osvaja okusom već na prvoj žličici, a djeluje poprilično komplicirano za napraviti. No, imamo odličnu vijest, Creme brulee je vrlo jednostavan, jako ukusan, ali prije svega izuzetno jednostavan za pripremiti kod kuće. Pripremite jaja, vrhnje i/ili mlijeko, vaniliju i šećer i uživajte u ukusnoj kremi kada god poželite.
Prije pripreme važno je znati kako se ovaj desert priprema u tri koraka: prvo se krema kuha na štednjaku, zatim se u kalupima peče u vodenoj kupelji i na kraju karamelizira.
Potrebni sastojci:
- ½ litre slatkoga vrhnja
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 mahuna vanilije
Priprema
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i u pećnicu stavite posudu s vodom.
U loncu zagrijte vrhnje zajedno sa sjemenkama i mahunom vanilije, otprilike 10 minuta. Zagrijavajte lagano, bez ključanja. Zatim uklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
Umutite žumanjke zajedno sa 70 g šećera, a zatim smjesu dodajte u vrhnju lagano miješajući.
Uklonite sjemenke i mahunu vanilije, a zatim kremu pretresite u manje keramičke posudice namijenjene pečenju u pećnici.
Zdjelice s kremom poslažite u posudu s vodom, vodeći računa da vod dosegne polovicu visine zdjelice. Pecite 25 minuta na 170 stupnjeva.
Kada je gotovo, izvadite zdjelice s kremom iz pećnice i ostavite da se malo ohlade, a nakon toga ih stavite u hladnjak na slijedeća tri sata.
Creme brulee posipajte po vrhu s preostalim šećerom i karamelizirajte brenerom. Ako nemate brener, zagrijte gornji grijač u pećnici na najjače i stavite kremu na najvišu prečku pećnice.