U slatkoj ili slanoj varijanti, palačinke vole baš svi, a svatko ima svoj recept za palačinke koji smatra najboljim. No, kada je riječ o ovom univerzalnom desertu, novih i malo drugačijih recepata nikad nije dosta
Upravo su palačinke mnogima jedna o omiljenih slastica, a mekane su i sočne američke palačinke idealne su za doručak i večeru. Ako želite ukućane iznenaditi malo drugačijim okusom, isprobajte odličan recept sa sirom i narančom.
Gotove u tren oka, američke palačinke uz dodatak kremaste ricotte postaju nutritivno vrijedan obrok, a sok od naranče dat će im svježinu i bogat okus. Poslužite ih uz javorov sirup, prekrivene šećerom u prahu, voćem ili s malo omiljenog pekmeza .
Sastojci:
- 200 g brašna
- 40 g šećera
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- 1 cijelo jaje
- 250 g ricotte
- 180 ml mlijeka
- 1/2 žličice naribane korice naranče
- 120 ml soka od naranče
- 60 g maslaca, otopljenog
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- Javorov sirup i/ili šećer u prahu, po želji
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli umutite jaja, sir, mlijeko, koricu naranče, sok od naranče, otopljeni maslac i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu. Nakon toga dodajte suhe sastojke i lagano promiješajte samo dok se sve ne sjedini.
Tavicu za palačinke malo nauljite i zagrijte na srednje jakoj vatri. Ulijte tijesta toliko da prekrije ¼ tavice i pecite sve dok na vrhu palačinke mjehurići ne počnu pucati i dok dno palačinke ne postane zlatno smeđe. Nakon toga palačinku okrenite i pecite sve dok i druga strana ne porumeni. Poslužite, po želji, ukrašeno javorovim sirupom i šećerom u prahu.