Osvježavajuće salate idealno su jelo tijekom vrućih ljetnih dana, a sjajno je to što u zdjelu za salatu možete ubaciti što god poželite. Ako vam nedostaje ideja za osvježavajuće salate od kojih se možete i najesti, ova tri recepta dobro će vam doći
Ako u zdjeli za salatu pomiješate dobro odabrane sastojke, osvježavajuća salata bez problema može biti glavni obrok u danu. Salate su pravi izbor za vruće ljetne dane – zdrave su, gotove u tren oka te doista ukusne, a izbor sastojaka šarolik.
Zdrava, brza i nadasve ukusna salate od smeđe riže i tunedobar je izbor za vruće ljetne dane.
Salata od smeđe riže i tune
Sastojci:
150g kuhane smeđe riže
3 jušne žlice svježeg šalša umaka
2 mlada narezana luka
50g ukiseljene paprike, ocijeđene i nasjeckane
50g crvenog graha
jedna konzerva tune, iscijeđena i usitnjena (oko 80 grama)
nekoliko listića salate za dekoraciju
Priprema:
Pomiješajte rižu sa šalšom, lukom, grahom i paprikom. Dobro pomiješajte te dodajte začine po želji. Nježno umiješajte tunu.
Prilikom serviranja na tanjur stavite nekoliko listića zelene salate, nakon toga rižu i tunu te po želji možete dodati još malo šalše.
Ljubitelji mediteranske kuhinje neće moći odoljeti osvježavajućoj, pravoj ljetnoj salati sa slanutkom.
Ljetna salata sa slanutkom
Sastojci:
1 konzerva slanutka, ispranog i dobro osušenog (naravno, slanutak možete i samo skuhati)
polovica nasjeckanog crvenog luka
polovica oguljenog i nasjeckanog svježeg krastavca
jedna prepržena i nasjeckana crvena paprika
3 nasjeckane rajčice vrste šljivar
2 čajne žličice nasjeckanog svježeg peršina
2 režnja nasjeckanog češnjaka
3 žlice soka od limuna
2 žličice ekstra djevičanskog maslinova ulja
malo soli
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli, začine dodaje po želji. Salatu ostavite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi kako bi se okusi proželi.
Za one koji se i kada se radi o ljetnim salatama teško mogu odreći mesa, kao stvorena je ova ljetna salata s puretinom.
Osvježavajuća salata s puretinom
Sastojci:
pola kilograma purećih prsa
1 žlica maslinova ulja
malo soli
2 žlice jabučnog octa
1 čajna žličica senfa
jedna šalica svježeg špinata
polovica zrelog nasjeckanog avokada
4 prepolovljene rajčice vrste cherry
200 g gorgonzole
Priprema:
Zagrijte tavu na srednjoj vatri, pureća prsa lagano namažite uljem i malo posolite. Pureća prsa pecite na jednoj strani četiri minute, zatim ih okrenite i nastavite peći još otprilike tri minute. Izvadite meso iz tave i narežite ga na kockice.
Priprema preljeva za salatu: pomiješajte ocat, senf, jednu žlicu vode, dvije žličice ulja i malo soli. Zatim dobro promiješajte.
U veliku zdjelu stavite špinat i dvije žlice preljeva. Zatim dodajte pečenu puretinu, avokado, rajčicu i sir. Prelijte preko svega ostatak preljeva te po želji dodajte malo svježe mljevenog crnog papra.