Iako su lignje dostupne cijele godine, važno je znati da je zimski period vrhunac njihove sezone jer im je tada meso najukusnije i idealne su za pripremu raznih specijaliteta
Nakon bogate blagdanske trpeze trebate znati da su lignje jedna od namirnica koje se nalaze na listi zdrave hrane pa nije naodmet češće ih staviti na dnevne jelovnike. Želite li pak probati vrhunske specijalitete odličnih chefova, pođite na izlet do Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, u kojima je do 10. siječnja u tijeku gourmet manifestacija Dani jadranskih lignji.
Tijekom manifestacije konobe i restorani sjeverozapadne Istre nude posebne menije s više sljedova na bazi jadranskih lignji po povoljnijim cijenama, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete.
Kako pripremiti lignje u toplini svog doma, saznajte iz recepta poznate gastro blogerice Sanje Mijac, poznatije kao Domaćica.
Pijane lignje iz rerne
Sastojci:
•1 kg krumpira
•sol, papar, origano, ružmarin, majčina dušica ili začini po želji
•maslinovo ulje
•šaka-dvije palente
•2 glavice crvenog luka
•češnjaka po želji
•800 g lignji
•150 ml vina (bijelo ili crno)
Sastojci za preljev:
•maslinovo ulje
•svježi peršin
•češnjak, sol, papar
•1 dcl vode
Priprema:
Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite da se grije. Krumpire ogulite - ako su mali, ostavite ih cijele, a ako su veći, narežite ih na kolute. Stavite ih u veliku posudu, začinite ih, zalijte maslinovim uljem, pospite palentom i dobro promiješajte. Crveni luk narežite na trakice, pa dodajte krumpirima, a isto napravite i s češnjakom. Začinjen luk i krumpire istresite u veliku tepsiju. Lignje posebno začinite te poredajte po krumpirima. Zalijte vinom i vodom. Pokrijte folijom i ubacite u pećnicu na 45 minuta.
Nakon 45 minuta maknite foliju i pecite sve dok ne porumeni. Osim krumpira i lignji, dobit ćete prekrasan saft od luka i začina u koji možete umakati fini kruh po izboru. Sanja svakako preporučuje da pripremite i preljev zbog kojeg će ovo jelo biti još ukusnije. Njega pripremite tako da pomiješate maslinovo ulje, nasjeckani peršin i češnjak.
Napomena:
Krumpire valjamo u palentu kako bi dobili koricu i bili nešto hrskaviji. Krumpiri koji se peku u vinu uvijek budu malo tvrđi, ne mogu se prekuhati, pogotovo kada ih prelijete bijelim vinom. Začine možete staviti po želji.