Zobene pahuljice nisu samo glavni sastojak kaše koju mnogi jedu za doručak. Ova zdrava namirnica može se koristiti u izradi kruha, kao dodatak popečcima i kolačima, a mi je obožavamo u ovim jednostavnim, ali jako ukusnim keksima, u kojima će uživati cijela obitelj
Zrno zobi je žitarica koja sadrži najviše ravnomjerno raspoređenih masnih kiselina, a bogata je vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola i bolju probavu. Zobene pahuljice iznimno su bogate magnezijem, a betaglukan, primarno vlakno koje se nalazi u zobi, igra važnu ulogu u zdravlju srca te prirodno snižava kolesterol. Topiva vlakna u njima apsorbiraju značajnu količinu vode, što znači da duže osjećamo sitost, pa su odličan saveznik u kontroli tjelesne težine.
Za pripremu keksića od zobenih pahuljica bit će vam potrebno svega desetak minuta i još toliko za pečenje. Rezultat su fini, ukusni i hrskavi keksići, koji će se svidjeti i onima koji inače nisu pretjerano ludi za zobenim pahuljicama. Osim toga, od ove količine dobit ćete kekse u kojima možete uživati i do tjedan dana ako ih držite u limenoj kutijici.
Potrebni sastojci
- 70 g maslaca (sobne temperature)
- 70 g smeđeg šećera
- jaje
- 100 g integralnog brašna
- žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- vrećica burbon vanilin šećera
- 200 g sitnijih zobenih pahuljica
- 50-60 g tamne čokolade narezane na komadiće
- 50-60 g lješnjaka, usitnjenih (na komadiće, ne skroz mljevene)
Priprema
Mokre sastojke, jaje i maslac, izmiksajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
Dobro izmiješajte suhe sastojke (brašno, zobene pahuljice, sol, prašak za pecivo, lješnjake i čokoladu) i umiješajte u pjenastu smjesu s mokrim sastojcima.
Dobit ćete jako kompaktnu smjesu, a bitno je jedino da sve bude dobro izmiješano, bez vidljivih suhih dijelova.
Od dobivene smjese napravite kuglice i spljoštite ih jer će se napuhnuti tijekom pečenja te ih poslažite na papir za pečenje.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10-ak minuta (ako radite manje i tanje) pa do 15 minuta, ako su veći.
Nakon što ih izvadite iz pećnice bit će još mekani pa ih pustite da se ohlade. Tek kad su potpuno ohlađeni pospremite ih u limenu kutijicu u kojoj mogu stajati i do tjedan dana, naravno, ako ih ne pojedete do tada.
Umjesto lješnjaka možete staviti orahe, bademe ili u potpunosti preskočiti orašaste plodove, a možete im dodati neko sušeno voće, poput grožđica, brusnica...
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA