Ne stvaraju se sve kalorije na jednak način - dobro je poznato da se one nabolje nalaze u svježoj, cjelovitoj hrani poput voća, povrća, žitarica i proteina, no kada se radi o kupovini u trgovini, postoje određene namirnice koje bi svakako trebalo izbjegavati
Nutricionisti i registrirani dijetetičari otkrivaju koje su namirnice najgore za održavanje težine i vitak stas, piše fitsugar.com
Mliječni proizvodi
'To je prva stvar koju svojim klijentima navodim govoreći o namirnicama koje valja izbjegavati', kaže nutricionistica i autorica knjige 'The Beauty Detox Solution' Kimberly Snyder. Osim što su vrlo čest uzrok alergija na hranu, prema njezinim riječima, mliječni proizvodi u tijelu mogu ostaviti kiseli talog, što može oslabiti kosti.
'Priroda nije 'planirala' da ljudi piju mlijeko drugih životinjskih vrsta, posebice u odrasloj dobi. Kada idemo protiv zakona prirode, uvijek slijede problemi', kaže Snyder, dodajući da svoje klijente potiče na potragu za namirnicama koje sadrže nutritivne sastojke iste kakve imaju mliječni proizvodi, poput kalcija, koji se također nalazi u biljkama.
Rafinirani ugljikohidrati
'U širokom luku izbjegavajte ove namirnice', savjetuje Melissa Costello, autorica knjige 'Karma Chow Ultimate Cookbook', dodajući: 'Rafinirani ugljikohidrati ne pomažu našem tijelu ni u kojem obliku, ni nutricionistički ni duhovno. Sasvim suprotno, iz tijela izvlače i iscrpljuju energiju koja nam je itekako potrebna tijekom dana.'
Hrana sa skrivenim šećerima
Ne treba izbjegavati samo obrađenu zaslađenu hranu. Dodani šećer nalazi se posvuda, čak i u proizvodima u koje nikada ne biste posumnjali, kao što su umaci i začini. 'Pokušajte izbjegavati hranu koja bi mogla sadržavati skriveni šećer', savjetuje registrirana dijetetičarka Erin Palinski, dodajući da prekomjerna količina šećera u prehrani može podići razinu inzulina. 'To nadalje može dovesti do povećanog 'skladištenja' opasne potkožne masnoće na području trbuhu, zatim do povišene razine triglicerida, pa čak povećati otpor leptina, dovodeći na kraju do povećanog rizika od pretilosti i veće razine rizika od karcinoma', kaže Palinski.
Osim toga, vrlo je važno dobro pročitati sve što piše na proizvodu, izabrati kruh od cjelovitih žitarica i pića zaslađena prirodnim zaslađivačima, poput prirodnog voćnog soka ili pak kokosove vodice, te tako smanjiti svakodnevan unos šećera u organizam.
Hrana s umjetnim aditivima
'Ova vrsta aditiva pravo je 'zagađenje' za vaše tijelo, zato je bolje jesti cjelovite namirnice', poručuje registrirana dijetetičarka i autorica knjige 'S.A.S.S. Yourself Slim' Cynthia Sass. 'Kada jedemo prave, cjelovite namirnice, nutrijenti iz njih doista djeluju na naše tijelo te obavljaju određenu funkciju ili postaju konstruktivan dio tkiva - od mišića, preko imunoloških stanica, pa sve do kostiju i kože.'