Ako ste već kupili vrećicu kvinoje ili to tek planirate učiniti, postoje bitne stvari o ovoj ukusnoj namirnici koje biste trebali znati
Odabir boje
Bijela, crvena ili crna? Kvinoja je jednake nutritivne vrijednosti nevezano o boji u kojoj dolazi, stoga izaberite onu vrstu koja vam okusom najviše odgovara. Bijela kvinoja je najmanje gorka dok crvena i crna imaju teksturu prigodnu za žvakanje zbog koje će se odlično održati u hladnim jelima poput salate.
(Ne)isprana kvinoja
Sirove sjemenke kvinoje obložene su saponinom – spojem koji djeluje kao prirodni pesticid. Konzumiranje saponina organizmu neće naštetiti, no zbog njega su sjemenke često gorke, što vas može natjerati da jelo s dodatkom kvinoje bacite u smeće. Naravno, saponin možete ukloniti običnim ispiranjem vodom prije kuhanja, ipak nekad ni voda nije dovoljan saveznik za micanje neželjenih spojeva sa sjemenki. Kako se ne biste mučili s time, birajte sjemenke kvinoje koje su unaprijed isprane. Jesu li isprane ili nisu, lako ćete saznati na ambalaži. Cjenovno, isprane sjemenke kvinoje nisu ništa skuplje od običnih.
Namirnica bez glutena
Kvinoja je već otprije poznata kao namirnica koja ne sadrži gluten, no jedna studija koja je proučavala sastav 15 vrsta kvinoje otkrila je da su dvije sadržavale određenu količinu glutena. Iako je kvinoja koju možete naći na policama dućana oslobođena od glutena, ako bolujete od celijaklije ili ste jednostavno netolerantni prema glutenu, isplati se dobro pogledati sastav kvinoje koju namjeravate kupiti.
Organska ili GMO?
Kvinoja je izgrađena od jakog saponina, stoga je poljoprivrednici ne moraju previše tretirati pesticidima. U većini slučajeva nije genetski modificirana.
Pametna konzumacija kvinoje
Većina ljudi upoznata je s dobrim svojstvima kvinoje, no iako je zdravo konzumirati je gotovo svaki dan, ipak bi bilo pametnije da napravite mjesta i za druge namirnice kojima ćete u organizam unijeti ugljikohidrate.