RECEPT

Paccheri alla putanesca za prste polizati

14.06.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Ovo je varijanta starog napolitanskog recepta, a legenda kaže da je jelo bilo najbolje u javnim kućama, zbog čega je i dobilo jedinstveno ime 'vermicelli (špageti) na kurvin način'

Potrebni sastojci:

400 g pelata
3 slane srdele
2 žlice kapara
10 crnih maslina
2 češnja češnjaka
1 – 2 ljute papričice
origano, sol, papar
kitica peršina
½ dl maslinova ulja
400 g pacchera ili vermicella, tankih špageta

Priprema:

U široj tavi na maslinovu ulju prevrnite nasjeckan češnjak i slane srdele, pustite da se malo otope i odmah dodajte pelate zgnječene vilicom. Grubo narežite kapare i od koštica očišćene masline, dodajte ljute papričice i origano. Kuhajte desetak minuta na laganoj vatri, probajte i po potrebi dosolite i popaprite.

U međuvremenu skuhajte paštu, dobro je procijedite i ubacite u tavu s umakom. Promiješajte prevrćući je još minutu, dvije i poslužite posutu sitno narezanim peršinom.

Savjet:
U originalnim receptima srdele se stave sasvim na kraju, kada je umak već gotov. Na taj način se dobije jelo s jačim okusom srdela. U nekim receptima nalazimo i patlidžan, izrezan i popržen na ulju, nakon čega se doda u bazičan umak. Na slici su paccheri, deblja široka pašta s juga Italije koja se posebno dobro slaže s ovim umakom.

U svakom slučaju riječ je o izvanrednom jelu, koje je zbog bogatstva okusa idealno za društvo ili iznenadne goste.

Recept je preuzet iz kuharice kuharice Damire Skansi: Kuhajmo brzo i zdravo u izdanju Profila